• Reakcije na Nikanorove anateme: Krivična prijava, osuda govora mržnje, ali i podrška

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Pokret „Da se zna“ podneo je krivičnu prijavu protiv episkopa banatskog Nikanora zbog diskriminacije.
     

    Krivična prijava podneta jenakon što je episkop banatski Nikanor (Veljko Bogunović), u zapaljivom maniru, govorio da će svi ustati protiv Europrajda, uz poruku da će „kleti i prokleti“ svakoga ko bude učestvovao na ovom događaju. 

    „Posebno smatramo skandaloznim i neprihvatljivim da je Bogunović dodao da bi ‘upotrebio oružje da ga ima’ protiv Evropske parade ponosa“, naveo je ovaj pokret u svom saopštenju.

     
    „Govor mržnje i huškački narativi usmeremi prema LGBT+ građanima i građankama su sve prisutniji uoči Europrajda. Oni dolaze mahom od konzervativnih, krajnje desnih i profašističkih stranaka, grupa građana, novinara i pojedinaca, i svih onih struja koje svoju vidljivost i popularnost žele da uvećaju nauštrb marginalizovane i diskriminisane LGBT+ zajednice u Srbiji“, napisali su.
     
    Oni su pozvali sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da se posveti svojoj crkvenoj misiji i prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici, a naročito da uzme u obzir osećanja LGBT+ vernika koji ovakvim istupima prisustvuju. 
     
    „U društvu koje baštini demokratske vrednosti i dijalog je sasvim normalno da održavanje manifestacije poput Europrajda ne podržavaju svi, ali njeno održavanje je zajemčeno najvišim pravnim aktom – Ustavom, a ne voljom, ili pak pretnjama verskih zajednica. Poruke poput Bogunovićevih su neprihvatljive u demokratskim društvima, u suprotnosti su sa zakonskim odredbama koje štite sigurnost građana/ki ove zemlje, a čvrsto verujemo da su takođe u koliziji sa osnovnim načelima hrišćanske vere“, zaključili su.
     
    Poverenica: Obaveza uzdržavanja od govora mržnje za crkvene velikodostojnike još naglašenija
     
    „Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno“, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da je teško shvatljivo da bez obzira na dogme i kanonska pravila ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv između ostalog širenje tolerancije i razumevanja.
     
    Kako se navodi u saopštenju poverenice, poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, „govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda“.
     
    „Posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija. Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo“, zaključuje Janković.
     
    PSG: Izjava episkopa Nikanora je i protiv vere i protiv Ustava 
     
    Pokret slobodnih građana (PSG) upozorio je da javno diskriminisanje i poziv na nasilje prema LGBT zajednici koji je uputio episkop Nikanor predstavlja direktno kršenje Ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava i da je u 21. veku u Evropi je nedopustivo da se takav vid govora mržnje toleriše u Srbiji, saopštila je ta organizacija.
     
    „Izjava da bi protiv učesnika Parade ponosa upotrebio i oružje u suprotnosti je ne samo sa zakonima  Srbije koja je po Ustavu sekularna država, već se protivi i samoj suštini vere koja teži pomirenju i zbližavanju ljudi i koja se prenosi blagim rečima i delima a ne pretnjama i oružjem„, konstatovala je poslanica PSG Ana Oreg u pisanoj izjavi.
     
    Ona je poručila da će se PSG uvek zalagati za što veću slobodu pojedinca koja se postiže demokratskim procesom uz zaštitu pravne države i zato će podržati sve pripadnike LGBT zajednice u njihovom pravu na okupljanje i izražavanje svojih uverenja i opredeljenja.
     
    SSP: SPC da osudi stav vladike Nikanora
     
    Stranka slobode i pravde (SSP) osudila je danas izjave, kletve i pretnje episkopa banatskog Nikanora koje je uputio premijerki Srbije Ani Brnabić povodom održavanja Evroprajda u Srbiji u septembru, a od Srpske pravoslavne crkve zatražila da takav stav osudi „u skladu sa svim temeljima i vrednostima hrišćanstva“.
     
    Episkop Nikanor je otišao toliko daleko da je čak i implicirao poziv onima koji imaju oružje da ga upotrebe protiv učesnika budućeg Evroprajda, ocenjeno je u saopštenju.
     
    „Bez obzira što o Ani Brnabić kao premijerki i političarki ne mislimo ništa dobro, očekujemo hitnu reakciju tužilaštva povodom ove salve uvreda i pretnji, a od policije i bezbednostih službi da maksimalno obezbede učesnike Evroprajda, goste naše države“, poručila je ta stranka SSP.
     
    Od Srpske pravoslavne crkve SSP očekuje da se „što pre izjasni o ovom opasnom stavu Episkopa Nikanora“ i osudi ga „u skladu sa svim temeljima i vrednostima hrišćanstva“.
     
    Dok skoro svi osuđuju govor vladike banatskog, Dveri osuđuju „napade na SPC“
     
    S druge strane Dveri, stranka poznata po svom netolerantnom stavu prema održavanju Parade ponosa, osudila je „napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i vladiku Nikanora“.
     
    „Njihovi kritičari, taoci stare mržnje prema svemu što je srpsko i hrišćansko u Srbiji, pozivaju na njihov krivični progon za verbalni delikt kao u komunistička vremena kada su Crkvu želeli da zatvore i zabrane javno ispovedanje vere. Da li to znači sledeći korak na koji smo upozoravali – da će svako ko iz ugla svoje vere i tradicije govori da nije normalno da dete ima tatu i tatu biti hapšen i osuđen? Jer ova tuđinska ideologija neće stati na gej paradi, pa čak ni ni legalizaciji homoseksualnih brakova i usvajanju dece ili nametanju promene pola našoj deci kao nečemu naprednom i savremenom, već želi da zabrani svako drugačije mišljenje i kritiku“, navele su Dveri u saopštenju.
     
    Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je episkop banatski Nikanor izjavama o premijerki Ani Brnabić i manifestaciji Europrajd „izvređao i sebe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)“.
     
    Ponovio je i da se još ne zna da li će Europrajd biti održan, naglašavajući da je to pitanje bezbednosnih procena i mnogih drugih pitanja, a da će odluka biti doneta početkom septembra. 
     

    Pokret „Da se zna“ podneo je krivičnu prijavu protiv episkopa banatskog Nikanora zbog diskriminacije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]