Društvo

Skupštine stanara postaju pravna lica

Izvor: 
Beta Čet, 28/01/2016 - 08:54

Predlogom zakona o stanovanju i održavanju zgrada koji je dostavljen Skupštini Srbije predvidjeno je uvodjenje prinudne uprave u stambene zgrade, ukoliko se stanari ne organizuju u skladu sa zakonom, objavila je agencija Beta.

Stanari će biti u obavezi da u roku od 60 dana, od dana sticanja svojstva pravnog lica, održe skupštinu stanara i izaberu upravnika, koji ima rok od 15 dana od dana održavanja skupštine da podnese prijavu za upis u registar stambenih zajednica.

Prema predlogu zakona, uvodi se i mogućnost profesionalnog upravnika, a stanari zgrade sami odlučuju da li žele da posao upravnika obavlja profesionalac.

Novi zakon bi takođe trebalo da reguliše obavezu održavanja fasade zgrade i mogućnosti da lokalne samouprave delom učestvuju u finasiranju tih radova iz sopstevnog budžeta. Ministarstvo navodi i da je nadzor nad primenom zakona podeljen je izmedju gradjevinske i komunalne inspekcije, kao i da su u zakonu regulisane mogućnosti stambene podrške za gradjane koji nisu u mogućnosti da za sebe i članove svoje porodice obezbede stanove po tržišnim uslovima.

Ceo tekst o predlogu novog zakona možete pročitati na sajtu agencije Beta.
MarketingNajnovije vesti