• Slučaj dece u okolini Alibunara – ko je napravio propust

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Slika šestoro napuštene dece kod Alibunara koju ni roditelji ni sistem nisu zaštitili mesecima pokrenula je reakciju javnosti, ali i institucija. Izveštaj resornog ministarstva o slučaju očekuje se u narednih nekoliko dana.

    Zbog hitnosti slučaja, Centru za socijalni rad u Alibunaru zaštitnik građana dao je rok od 15 dana da izvesti o svom radu, objavio je RTS.

    Republički i pokrajinski ombudsman zajedno rade zbog teške situacije u kojoj kod Alibunara živi šestoro dece, ali i zbog preplitanja nadležnosti na ovom slučaju.

    „Mi smo došli do zaključaka da Centar za socijalni rad Alibunar nije delovao po sopstvenoj inicijativi, već je čekao da se neko od građana obrati u slučaju gde deca sama žive već šest meseci. Sutra tj. u petak krećemo s konkretnim nadzorom, odnosno naši zaposleni koji se bave pravima deteta i kontrolom centara za socijalni rad obaviće posetu i, po dobijanju činjenica koje su nam vrlo bitne za dalje vođenje postupka, mi ćemo se obratiti javnosti“, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

    Nadležnost ograničava i reakciju resornog ministarstva. Nju nad Centrom za socijalni rad u Alibunaru ima Pokrajina, čiji su inspektori danas stigli do dece koja su mesecima sama.

    „Naša inspekcija može da nadzire radom i instrukcije koje je dao pokrajinski inspektor i to smo i učinili i, kako sam i rekao, juče je dat nalog i našoj inspekciji i ukoliko treba da naš stručni organ dâ neke korekcije kako šta bi trebalo da se uradi kako ovakvih situacija ne bi bilo“, navodi ministar za rad Zoran Đorđević.

    Do okončanja nadzora rano je govoriti i o krivici, ali oni koji se bave pravima deteta ukazuju na propuste u radu Centra. Ne spore da centri širom Srbije nemaju dovoljno kapaciteta, ali imaju zaposlene sa dovoljno znanja i obuke koje postojeći zakoni ne sprečavaju da zaštite ugrožene. Ipak, do propusta dolazi.

    „Ne postoji nijedno istraživanje koje nam pouzdano govori o tome, ali postoje neka istraživanja, koja su rađena i koja govore o jednoj pojavi na koju bi Ministarstvo i Sekretarijat mogli da utiču, a to je neujednačenost u radu centara. Ima centara efikasnih i onih koji to nisu, postoji jedna mala zakonomernost da tamo gde je veće mesto centri teže obavljaju poslove, ali to nije jedini razlog“, ukazuje Marija Petrović.

    Ko je napravio propust u slučaju dece u okolini Alibunara, pokazaće stručni nadzor. U Ministarstvu obećavaju da će objaviti detalje izveštaja na koje javnost ima pravo. Taj izveštaj očekuje se u narednih nekoliko dana.

    Slika šestoro napuštene dece kod Alibunara koju ni roditelji ni sistem nisu zaštitili mesecima pokrenula je reakciju javnosti, ali i institucija. Izveštaj resornog ministarstva o slučaju očekuje se u narednih nekoliko dana.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo