• STARČEVO: Vlažne maramice i toplotne pumpe velika muka za funkcionisanje kanalizacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Starčevci imaju kanalizaciju od kraja 2014. godine, otkada im je na usluzi moderni sistem sakupljanja, odvođenja i prerade otpadnih voda. Trenutno je broj domaćinstava koji su se priključili na pomenutu mrežu nešto veći polovine, ali među njima ima mnogo onih koji se ne odnose prema njoj na najbolji način.

    Tim sistemom upravlja JКP „Starčevac”, čiji direktor Milan Bačujkov navodi da im najveće nevolje zadaje to što mnogi korisnici, uprkos brojnim apelima, i dalje bacaju teško razgradive materije u odvode.

    – Zbog toga smo prinuđeni da svakodnevno iz prihvatne crpne stanice sa dubine od šest metara vadimo dve pumpe, teške blizu dvesta kilograma, kako bismo ih očistili od svakojakih vlažnih maramica, uložaka, kesa… To se ponavlja unedogled iako smo nebrojeno puta apelovali na korisnike, čak im štampali striktno uputstvo u slikama šta niakako ne bi smeli da čine, naročito da ne bacaju u svoje WC šolje pomenuto kabasto smeće. Ipak, najgore od svega su vlažne maramice zato što se tegle i teško razgrađuju. Neverovatno je kakve smo još sve predmete nalazili – krpe, pelene, kao i delove garderobe poput ženskih grudnjaka. I kada se to zglavi u peraja od pumpe, ona se zaguši i može da stane. Da bi sve to bilo očišćeno, neophodno je da tri radnika rade intezivno i po nekoliko sati dnevno, a pritom je i rizično – ističe Bačujkov. 

    Kako to rade Englezi

     

    Ne postoji način kako da se iskontroliše ko šta baca u WC šolje, izuzev kontinuiranim apelovanjem na korisnike.

              – Ali, nije to samo kod nas, nego i drugde u svetu. Tako su Englezi bili prinuđeni da zabrane uobičajene teško razgradive vlažne maramice. Zakonom su regulisali da taj proizvod mora da bude od nekog materijala koji se lakše razlaže – kaže Bačujkov.

    JКP „Starčevac” ima i drugih problema, kao što je upotreba toplotnih pumpi tokom zime kada dnevna potrošnja bude i do hiljadu dvesta kubika, dok je u toku leta priliv u sistem oko podnošljivih petsto kubika.

    – Tih hiljadu dvesta kubika maltene je naš pun kapacitet, a razlog je dvadesetak toplotnih pupmi, koje izbace otpadnih voda kao hiljadu normalnih korisnika. Inače, regulativa u vezi s tim nije dorečena. Međutim, vlasnici bi, pored pumpe za vađenje vode, trebalo da imaju I drugu koja bi vodu vraćala u zemlju. Nažalost, većina njih to direktno ubacuje u kanalizaciju, a ta čista voda razređuje prljavu i tako uništava bakterije koje treba da obavljaju prečišćavanje – naglašava direktor JKP-a „Starčevac”

     

     

     

    Starčevci imaju kanalizaciju od kraja 2014. godine, otkada im je na usluzi moderni sistem sakupljanja, odvođenja i prerade otpadnih voda. Trenutno je broj domaćinstava koji su se priključili na pomenutu mrežu nešto veći polovine, ali među njima ima mnogo onih koji se ne odnose prema njoj na najbolji način

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo