• STOJIM PRAVO: Da đačke torbe ne budu preteške

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Portal za roditelje Detinjarije.com i Razvojni centar za decu i odrasle „Faktor“ pokretači su inicijative „STOJIM PRAVO“ u koju će moći dobrovoljno da se uključe škole iz cele Srbije.

    Portal bebac.com prenosi da je inicijativa „Stojim pravo“ pokrenuta zbog evidentnog dugododišnjeg problema preteških đačkih torbi, što ugrožava fizički razvoj i uzrokuje brojne deformitete kičmenog stuba, koji su utvrđeni kod čak trećine dece školskog uzrasta. Procene fizijatara i ortopeda su da dete dete koje ima 20 kilograma ne bi smelo da nosi torbu težu od tri kilograma, što je u velikom raskoraku sa realnošću u kojoj čak i đaci prvaci nose torbe teške od 6 do 8 kilograma. Štaviše, zbog preteških torbi deca više ne mogu sama da odlaze u školu i vraćaju se iz nje, jer su odrasli prinuđeni da im te iste torbe nose, pa su ugroženi i dečija samostalnost i njihov socijalni razvoj.

    Ova Inicijativa zamišljena je tako da se škole samoinicijativno priključuju po odluci direktora, i podrazumeva čitanje obaveštenja od strane direktora škole na Nastavničkom veću, u kojem se pozivaju nastavnici da blagovremeno obaveste učenike o potrebnim nastavnim sredstvima za naredni period ili čas, dakle da detaljnije planiraju nastavu i vrše odabir MAKSIMALNO DVA nastavna sredstva/stvari po predmetu, koje će deca donositi i koristiti na časovima. 

    Škola će svoje učešće u inicijativi oglasiti plakatom na ulaznim vratima, sajtu, društvenim mrežama i obaveštenjem na roditeljskim sastancima. Materijale neophodne za sprovođenje inicijative – plakat, Predlog obaveštenja za Nastavničko veće i Predlog obaveštenja za roditeljske sastanke, škole dobijaju u elektronskom obliku odmah nakon prijavljivanja na sajtu Stojimpravo.detijarije.com, popunjavanjem forme u rubrici Prijavite vašu školu.

    Realizaciju inicijative na sebe preuzimaju portal DETINJARIJE i Razvojni centar za decu i odrasle FAKTOR, koji će javnost redovno obaveštavati koje škole su rekle NE torbama nehumane težine i priču proširiti na celu Srbiju.

    Portal za roditelje Detinjarije.com i Razvojni centar za decu i odrasle „Faktor“ pokretači su inicijative „STOJIM PRAVO“ u koju će moći dobrovoljno da se uključe škole iz cele Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]