• Svakodnevno na izvoru novog života

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Međunarodni dan babica obeležava se danas, 5.maja. Poziv babice je jedan od najlepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva. Takođe treba napomenuti da babice pomažu izgradnju zdrave porodice jer je u njihovim rukama ključ za budućnost.

    Babice su najčešće ženske osobe, koje pomažu ženama prilikom porođaja. Sa njima se žene susreću tokom celog života, ali najznačajniju ulogu imaju tokom trudnoće, porođaja i nakon dolaska bebe na svet.

    Dragana Krstevski, odgovorna babica porodilišta Opšte bolnice Pančevo, navodi da su babice čuvari prirodnog porođaja, koje ženi pružaju podršku i vode je smerom zdrave trudnice, trudova i porođaja sa minimalnim intervencijama. Ona podvlači da babice porođaj ne doživljavaju samo kao fizičko iskustvo, već je taj čin za njih i emocionalnog, mentalnog i duhovnog karaktera.

    Prema njenim rečima, babica već tokom trudnoće uspostavlja prijateljski i partnerski odnos sa trudnicom, a komunikacija i razumevanje kao podrška i savetovanje neizostavni su deo tog odnosa.

    Tokom trudnoće, u okviru škole za trudnice u pančevačkom porodilištu, koja se održava svakog četvrtka, babica razgovara sa trudnicama i savetuje ih o položajima koje mogu da zauzmu tokom porođaja: stojeći, klečeći, čučeći, na pilates lopti, stolici „potkovici”. Takođe, buduće majke dobijaju i savete vezane za prvi podoj, dojenje, i objašnjava im se šta mogu da očekuju u prvim danima.

    U pančevačkoj bolnici zaposleno je oko 25 babica, dok u Domu zdravlja taj broj iznosi 20. One rade u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, kao i u Službi polivalentne patronaže.  

    Babica Jelena Kuručev Mitić, glavna sestra Doma zdravlja Pančevo, sa ponosom ističe da je poziv babica veoma human, pun ljubavi i da je to pre svega način života.

    U Domu zdravlja na Međunarodni dan babica, u četvrtak, 5. maja, u okviru redovnih aktivnosti održana je škola roditeljstva, na kojoj su buduće majke mogle da nauče kako da pravilno neguju novorođenče kod kuće.

    „Uloga babica je veoma bitna и tokom trudnoće i nakon porođakja.ovo predavanje je za mene veoma značajno jer do sada nisam imala kontakt sa malim bebama”, rekla je Tijana Bikar Jaćimović, trudnica.

    Škola za trudnice u Domu zdravlja Pančevo počinje već na početku trudnoće. Tada buduće majke mogu prisustvovati predavanjima ginekologa, stomatologa, pedijatra, a od 26. nedelje dolaze i na pishofizičku pripremu za porođaj.

    I. Predić

     

    Međunarodni dan babica obeležava se danas, 5.maja. Poziv babice je jedan od najlepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva. Takođe treba napomenuti da babice pomažu izgradnju zdrave porodicejer je u rukama babica ključ za budućnost.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]