Društvo

Svetionici – simboli Pančeva dostupni samo preko vode

Pančevo, Pet, 11/01/2019 - 08:39
Vladimir Đoković

Svetionici na ušću Tamiša u Dunav kao vredna retkost proteklih godina obnovljeni su preko milionskih ulaganja. Izgrađeni 1909. godine sada imaju status spomenika kulture od velikog značaja. Iako su postali simbol Grada Pančeva do ovih vrednih spomenika i dalje se može stići samo vodenim putem.

U odgovoru na odborničko pitanje odbornika skupštine grada Šandora Đerfija (DJB) nadležni iz Gradske uprave navode da je prilaz do svetionika koje zovu i “Vodenom kapijom Grada”  sa kopna težak.

Naime s jedne strane na levoj obali Tamiša je zemljište koje koristi “Luka Dunav”, a sa druge strane zemljište je u vlasništu privatnog vlasnika Stevana Jakovljevića.

- Iz navedenih razloga, Grad nije u mogućnosti da omogući kopneni prilaz ušću Tamiša u Dunav i time učini dostupnim atraktivne svetionike za turistički obilazak. Obilazak svetionika je moguć samo vodenim putem, a organizacija obilazaka spada u delatnost Turističke organizacije grada Pančeva i Sekretarijata za privredu Gradske uprave grada Pančeva, navodi se u odgovoru na odborničko pitanje koji je potpisao Đurica Resanović, sekretar Sekretarijata za investicije.


MarketingNajnovije vesti