• Tamiški kej će biti zelena aleja Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prema preporukama stručnjaka, u neposrednoj blizini reke biće posađeni poljski jasen, hrast lužnjak, crna jova, bela vrba, a u gornjem delu Potamišja, gde je mogućnost plavljenja mala – mleč, gorski javor i sitnolisna lipa.

    Nakon što je rekonstruisan, Tamiški kej kod Pančeva u narednom periodu će biti ozelenjen špalirom novih stabala ranolikih lišćara. Očuvanje predeonog diverziteta rečne obale sa šetalištem, deo je projekta vrednog 20 miliona dinara, koji uz lokalnu samoupravu, sufinansiranjem podržava Ministarstvo zaštite životne sredine. Grad Pančevo je za nabavku i postavljanje novih sadnica, zamenu starih i obolelih i uređenje zelenih površina, opredelilo 12, a Ministarstvo ekologije odobrilo osam miliona dinara.

    Do jeseni će biti izvedeni svi pripremni radovi uređenja javnih zelenih površina duž gornjeg i donjeg šetališta i na odbrambenom nasipu, od mosta na Tamišu do „Brodoremonta”. Da bi bilo posađen novi drvored, biće uklonjen šut i neplodna zemlja, orezana postojeća i uklonjena suva stabla, čija su vitalnost i dekorativnost ocenjeni niskim ocenama. Zemljanim radovima će biti razastrta nova humusna zemlja radi nivelacije terena u odnosu na novoizgrađene staze, platoe i parkinge, a potom i nabavljeno 300 stabala visokih lišćarskih vrsta, koje podnose periodično plavljenje zemljišta.

    „Uređenje Potamišja je naš strateški projekat i kapitalna investicija, koja je od velikog značaja za nas Pančevke i Pančevce, ali podjednako i za posetioce našeg grada. Prošle godine uložili su značajna sredstva za kompletnu rekonstrukciju pančevačkog šetališta na keju. Izgrađena su i legalizovana parking-mesta i postavljena kompletno nova rasveta, a ove godine se bavimo uređenjem zelenih površina, proširenjem mreže javnog osvetljenja i instalacijom novog dečjeg igrališta. Veoma smo zadovoljni i zahvalni ministarstvu na sufinansiranju pošumljavanja, koje ima cilj zaštitu i očuvanje predeonog diverziteta”, napominje gradska menadžerka Maja Vitman.

    Nova pančevačka zelena aleja će biti sačinjena isključivo od autohtonih vrsta. Preporuka stručnjaka iz JKP „Zelenilo” jeste da se u neposrednoj blizini reke, za pošumljavanje koriste poljski jasen, hrast lužnjak, crna jova, bela vrba, u skladu sa raspoloživim materijalom na tržištu, a da u gornjem delu Potamišja, gde je mogućnost plavljenja mala, to mogu biti mleč, gorski javor, sitnolisna lipa.

    Tako će, napominju nadležni, Pančevo planski unaprediti životnu sredinu i biodiverzitet, povećati šumovitost na teritoriji grada, poboljšati mikroklimatske uslove sredine. Uređenje javnih zelenih površina keja na Tamišu, očekuje se da poveća i brojnost autohtonih vrsta drveća na javnim zelenim površinama, stvaranje koridora za kretanje životinjskih vrsta i poboljša uslove boravka posetilaca ovog dela Pančeva.

     

    Prema preporukama stručnjaka, u neposrednoj blizini reke biće posađeni poljski jasen, hrast lužnjak, crna jova, bela vrba, a u gornjem delu Potamišja, gde je mogućnost plavljenja mala – mleč, gorski javor i sitnolisna lipa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo