Foto: Pixabay
Društvo

Tri nemačke kompanije popunile 75 hektara kod Pančeva

Izvor: 
Dnevnik.rs Pet, 07/10/2022 - 10:03Kako u pančevačkoj industrijskoj zoni „Sever”, odnosno Sever 1 i Sever 2, ponestaje mesta, budući da su poslednja 23 slobodna hektara rezervisana za nemačku kompaniju „Naval Box - CAL” d. o. o. Beograd, od prošle godine Grad Pančevo intenzivno radi na formiranju nove zone Sever 3, koja će se nalaziti prekoputa prve dve.

Naime, filijala pomenute firme - „MK – Kliniken AG” je investicija vredna deset miliona evra koja podrazumeva izgradnju fabrike na površini od deset hiljada kvadratnih metara sa postrojenjem za dizajniranje i razvoj specijalizovanih transportnih kontejnera. Ovaj investitor iz Nemačke je još pre dve godine dostavio Razvojnoj agenciji Srbije pismo o namerama u kom su naveli da im je plan da ulože u zemljište, objekte, materijal, opremu i delove, i u prve dve godine zaposle oko 50 radnika s punim radnim vremenom. Takođe, njihova procena je da će realizacijom ovog projekta u narednih deset godina dovesti do dodatnih 60 miliona evra ulaganja, kao i da će do 2030. godine zaposliti hiljadu ljudi.

- Formiranje Severne industrijske zone od 75 hektara predstavlja novi ciklus industalizacije našeg grada, a mi smo u prethodnoj godini radili pre svega na pripremi planskog dokumenta, odnosno na izradi i usvajanju planskog dokumenta koji se odnosi na treći deo Severne industrijske zone – kaže gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. - Uradili smo poseban plan detaljne regulacije koji smo nazvali Sever 3. To je poslovna zona koja se prostire na 55 hektara i za koju sada pripremamo dalju razradu u vidu izrade komunalne infrastrukture, elektroenergetske i putne infrastrukture, te na taj način želimo da sve pripremimo da bismo spremno dočekali nove investicije u našem gradu. Naravno, pored ovih poslova koje radimo, mi smo u stalnom kontaktu, pre svega sa Razvojnom agencijom Srbije sa kojom pričamo o tome što Pančevo ima i što može da ponudi kompanijama koje žele da ulažu u Republici Srbiji. Nadamo se da ćemo uskoro u Severnoj zoni 3 i imati investitora koji će biti u rangu kompanija koje već posluju u našem gradu, kao što su „ZF“, „Brose“ i nova „Naval Box - CAL“.

Otvaranje novih firmi u Pančevu dovodi do otvaranja novih radnih mesta, dodaje Stevanović posebno aludirajući na najnoviju kompaniju „Naval Box CAL“ koja će uskoro početi izgradnju svog proizvodnog pogona, ali ne samo za Pančevce i žitelje južnog Banata, već za sve građane Republike Srbije.

- Videli smo na osnovu prethodnih investicija da mobilnost u potrazi za poslom u našoj zemlji uopšte nije problem. Mnogi građani Republike Srbije su postali naši sugrađani upravo ostvarujući svoje radno pravo u nekim od novootvorenih fabrika u Pančevu – navodi gradonačelnik.

U industrijskoj zoni Sever trenutno je u toku realizacija četvrte faze investicije „ZF“-a, dok je kompanija „Brose“ počela sa radom.
MarketingNajnovije vesti