U čast tradicionalne slovenačke kuhinje Foto: J. V.
Društvo

U čast tradicionalne slovenačke kuhinje: Na Deliblatskom jezeru održan gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“

Izvor: 
013info Uto, 15/09/2020 - 20:29


Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva zajedno sa članovima kovinske podružnice organizovali su u subotu 12. septembra 2020. tradicionalni gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“. Događaj je priređen u deliblatskom „Društvu sportskih ribolovaca“ na Deliblatskom jezeru koje se nalazi u sklopu Parka prirode „Kraljevac“.

Zbog novonastale epidemiološke situacije  i propisanih mera zaštite od koronavirusa (koje su bile primenjene), program događaja se odvijao iz dva dela. Pored članova i simpatizera Udruženja, događaju su prisustvovali: konzul Republike Slovenije u Beogradu Primož Križaj, član Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji dr Milena Spremo, predstavnici Opštine Kovin, direktor kovinskog Centra za kulturu Milivoj Grčić , predstavnici Turističkih organizacija Pančeva i Kovina kao i gosti iz Ilirske Bistrice, Beograda i Zrenjanina. Ove godine na meniju su bili specijaliteti spremljeni po tradicionalnim recepturama iz regije slovenačkog krasa, a na kraju je bila poslužena tradicionalna slovenačka štrudla, čuvena Potica.

Konzul Primož Križaj prvi put je prisustvovao jednom ovakvom događaju i prilikom obraćanja gostima rekao je da je počastvovan što može da prisustvuje ovakvoj manifestaciji koja je nesumnjivo od velikog značaja za slovenačku manjinu koja živi na ovim prostorima i da se slovenačka kultura i tradicija populariše i putem gastronomije. On je tom prilikom razgovarao sa prisutnim članovima pančevačkog i kovinskog slovenačkog udruženja koji su ga informisali o aktivnostima i aktuelnim dešavanjima u Udruženju i planovima za naredni period.

Predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ i predsednik organizacionog odbora manifestacije Josip Veber rekao je da je veoma zadovoljan što se i pored složene situacije ovaj događaj ipak održao, a što je posebno značajno, bilo je i gostiju iz Slovenije. Gostima se obratio i upravnik Parka prirode „Kraljevac“ Aleksandar Sarmeš koji je ispričao zanimljivu pričo o samom parku i načinu na koji se zaštićuje ovo lepo mesto na obroncima Deliblatske peščare.

Organizatori se nadaju da će naredne godine gastronomski događaj biti održan u prisustvu mnogo većeg broja učesnika i gostiju, i da će slovenačke specijalitete ponovo spremati učenici srednjih škola gastronomskih smerova iz Kovina, Pančeva, Zrenjanina,Vršca kao i Biotehničke škole iz Ptuja iz Slovenije.

Organizaciju ovogodišnje manifestacije pomogli su: Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- nacionalne zajednice, Opština Kovin, Turistička organizacija Pančeva i Park prirode „Kraljevac“-Udruženje sportskih ribolovaca iz Deliblata.

 

U čast tradicionalne slovenačke kuhinje
Foto: J. V.
20200912_181819.jpgMarketingNajnovije vesti