Srce Foto: pixabay
Društvo

U Južnom Banatu najviše se umire zbog bolesti srca i krvnih sudova

Pančevo, Pet, 27/09/2019 - 00:05
Ivana Vlajovic


U nedelju, 29. septembra, pod sloganom „Budi heroj svog srca“ obeležava se Svetski dan srca, a u Pančevu će ovaj važan datum biti obeležen različitim aktivnostima u petak, 27. septembra.

Tog dana Zavod za javno zdravlje Pančevo od 11 sati u prostorijama pančevačkog Crvenog krsta organizovaće predavanje za starije volontere na temu „Budu heroj svoga srca – obećaj“. Tokom ovog predavanja, koje će održati doktorka Tanja Todorović, specijalista epidemiologije, svi okupljeni će imati priliku i da napišu svoje obećanje u korist zdravlja svog srca.

Centar za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja Pančevo ove godine će, takođe u petak, Svetski dan srca obeležiti akcijom preventivnih pregleda u Osnovnoj školi „Goce Delčev“ u Jabuci za zaposlene ove škole. Od 8 do 10 časova, zaposleni će moći da provere svoje zdravlje, izmere krvni pritisak, BMI, urade EKG, izmere holesterol, trigliceride i šećer u krvi, utvrde faktore rizika, navodi se na Facebook stranici Doma zdravlja Pančevo.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. I u našem okrugu bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok obolevanja i umiranja. Posmatrajući poslednjih pet godina, u Južnom Banatu akutni koronarni sindrom (infarkt miokarda i nestabilna angina pektoris) je prijavljen u proseku kod 815, a godišnje umre oko 155 osoba.

S obzirom na to da u Južnobanatskom okrugu svakoga dana 2-3 osobe obole, a svakog drugog dana jedna osoba umre od infarkta miokarda i nestabilne angine pektoris, od izuzetnog je značaja delovanje na faktore rizika odgovornih za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, usvajanje zdravih stilova života, kao i edukacija stanovništva kako da prepoznaju znake i simptome srčanog i moždanog udara, kako bi se što pre javili zdravstvenom sistemu.
MarketingNajnovije vesti