• U pančevačkoj bolnici na lečenju 234 pacijenta – Slobodno još samo 16 postelja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 84.568 osoba, a zabeleženo je 1.009 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

    U pančevačkoj bolnici na lečenju 234 pacijenta

    U pančevačkoj bolnici na kovid odeljenjima trenutno se leče 234 osobe. Iz južnog Banata ih je 98, od toga 70 iz Pančeva, iz Beograda 125 i iz drugih mesta njih 11. Slobodno je još samo 16 postelja.

    Načelnik Intenzivne nege Opšte bolnice Pančevo, dr Milorad Božić, kaže za RTS da kod njih iz dana u dan dolaze teški slučajevi.

    „Sada imamo i čitave porodice koje su obolele od koronavirusa“, rekao je Božić.

    Ukazao je da sa kakvom god kliničkom slikom da dođu pacijenti, bolest u dan, dva može toliko uznapredovati da vrlo brzo dođu do intenzivne nege u vrlo teškom stanju.

    „Savet se uvek svodi – pre svega sačuvajte sebe. Čuvajući sebe sačuvaćete svoju okolinu“, rekao je Božić i dodao da je uslov za to poštovanje mera – nošenje maski, pranje ruku i izbegavanje nepotrebnih kontakata.

    Tiodorović: Očekujem da se situacija poboljša za sedam do 10 dana

    Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je veruje da će kriva da počne da se zaravnjuje za sedam do deset dana, a da će Srbija u decembar ući mirnija.

    „U decembru će biti fluktuacije sa brojem obolelih i umrlih i tako će verovatno proći ceo taj mesec. Uz strogo sprovođenje mera, moći ćemo da se izborimo sa ovom situacijom i da imamo strogo kontrolisano stanje, da krivu spustimo na što niži nivo“, dodao je Tiodorović za TV Prva.

    Ne veruje da će ova zima biti najmračniji period korone.

    „Biće zaražavanja, možda sam ja optimista, ali ćemo pregurati ovu zimu. Moramo da se čuvamo, ako treba i da pooštravamo neke mere, ali ćemo na proleće imati drugu situaciju, dočekati vakcinu i prebroditi ovu tešku bolest“, rekao je Tiodorović.

    Posebno čega se Tiodorović dotakao je ponašanje mladih, naročito tokom noćnih izlazaka, koji će sada biti onemogućeni jer se klubovi zatvaraju u 21.00.

    „Kad su mladi u pitanju, neophodno je da uključimo psihologe, psihterapeute, sociologe, da radimo malo drugačije sa njima. Ne treba zastrašivati nikoga, pa ni mlade, već da edukacijom shvate u kakvoj smo situaciji. To što oni lakše prolaze ako dobiju koronu odražava se, jer imamo povećan broj obolelih među radno aktivnim ljudima, a posebno među starijom populacijom. Krajnji trenutak je da se uozbiljimo.“

    Tiodorović se zalaže da svi koji mogu rade od kuće i da ekonomija ne sme da stane.

    Očekuje da će vakcina protiv korone stići u januaru ili februaru, ali da se može desiti i da stigne do kraja decembra.

    Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 84.568 osoba, a zabeleženo je 1.009 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]