Foto: pixabay
Društvo

U Specijalnu bolnicu „Kovin” uloženo oko 190 miliona dinara

Izvor: 
Olga Janković (Politika) Pet, 22/10/2021 - 09:02Na objektu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin” u toku je rekonstrukcija dotrajale krovne konstrukcije Odeljenja za intenzivni tretman psihotičnih poremećaja. Sredstva u visini od 8.963.074,86 dinara obezbedila je Vlada AP Vojvodine, a radovi na zgradi nekada austrougarske kasarne, stare bezmalo jedan vek, po rečima menadžmenta bolnice, deo su napora da ova zdravstvena ustanova postane savremenije i sigurnije mesto za oporavak, resocijalizaciju i lečenje pacijenata.

 Dvadesetak stacionarnih odeljenja i pomoćni objekati, ili više od 17.000 kvadrata Specijalne bolnice, donedavno je odavalo utisak teške zanemarenosti. Pojedine zgrade su bile sklone urušavanju, krovovi prokišnjavali, malter se ljuštio i sa fasada i sa zidova bolničkih soba, a u lošem stanju bile su i elektro i grejne instalacije. Prostor je zaslugom osoblja čist, ali depresivno sivilo teško da je bilo humani ambijent u kom treba da boravi i leči se oko 1.000 pacijenata.

U međuvremenu, bolnica je delom renovirana. Zamenjene su instalacije, postavljena rasveta, odeljenja su okrečena, renovirani su toaleti. Daljim ulaganjima, unapređenjem kapaciteta i poboljšanjem uslova za boravak pacijenata i rad medicinskog osoblja, poduhvatila se pokrajinska vlada, koja je u poslednje četiri godine uložila 190 miliona dinara kako za renoviranje paviljona, tako i u kupovinu nove opreme za Dijagnostički centar.

Upravo je u bolnicu stiglo i 80 mehaničkih bolničkih kreveta sa ormarićima koji su raspoređeni na Izolaciono-prijemno odeljenje i Odeljenje za intenzivni tretman psihotičnih poremećaja (muško). Vrednost nabavke je 6.058.976 dinara. Nabavljen je ultrazvučni kolor dopler aparat za Neurologiju i osam pacijent-monitora sa centralnom stanicom za praćenje vitalno ugroženih bolesnika. Uprava za kapialna ulaganja AP Vojvodina finansirala je kupovinu elektroencefalografa, EEG uređaja, rentgen aparata, kao i nabavku automatskog parnog sterilizatora.

Uz postavljanje štedljive rasvete, u prostranom bolničkom parku, renovirana je volijera za druženje pacijenata u prirodnom ambijentu i formirana mala galerija njihovih radova, a čitav prostor je dodatno ozelenjen i osvežen je mobilijar.

‒ Nastavljamo uređenje bolnice i oplemenjivanje prostora koji bi bili prijatniji, lepši i sadržajniji za lečenje i boravak pacijenata i zaposlenih. Radimo i na stručnom usavršavanju zaposlenih, a u planu nam je i otvaranje Centra za mentalno zdravlje u Pančevu, koji će se baviti svim vidovima zaštite mentalnog zdravlja. Takođe, bolnica ,,Kovin” je u procesu akreditacije, sa ciljem da se kontinuirano unapredi kvalitet rada ustanove i standardizuju psihijatrijske usluge ‒ izjavila je za „Politiku” specijalista psihijatrije dr Jovanka Petrović, v. d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijake bolesti „Kovin”, u kojoj se pored stanovnika južnog Banata leče i pacijenti iz čitave Srbije.
MarketingNajnovije vesti