Društvo

Upotreba pirotehničkih sredstava nosi sa sobom velike rizike

Pančevo, Čet, 27/12/2018 - 07:58
Suzana Prvulj

Svake godine za vreme novogodišnjih i božićnih praznika više osoba se povredi prilikom korišćenja petardi i drugih pirotehničkih sredstava, koje mogu izazvati ozbiljne posledice sa trajnim invaliditetom, a ponekad mogu i da ugroze život. Delovi tela koji najčešće stradaju su prsti, šake i oči.

Iz Opšte bolnice Pančevo potvrđeno nam je kako lekari svake godine uoči praznika pružaju pomoć lakše, ali i teže povređenim građanima.

Takođe, dr Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći naveo je kako najčešće dolazi do opekotina i apelovao je na sve Pančevce da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

U svom saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije, pozvalo je građane da se tokom praznika suzdrže od upotrebe i kupovine pirotehničkih sredstava na neovlašćenim mestima poput uličnih tezgi i pijaca. MUP upozorava na to da upotreba takvih pirotehničkih sredstava nosi sa sobom velike rizike, koji se ogledaju u trajnim posledicima po zdravlje, uznemirenju građana, narušavanju javnog reda i mira, kao i mogućem izazivanju požara i eksplozija.

Treba voditi računa i o tome što prilikom pucnjave, kod životinja dolazi do jake anksioznosti, straha, uznemirenosti i salivacije.

Podsetimo, početkom godine, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o javnom redu i miru, kojim su propisane veće novčane kazne za remećenje javnog reda i mira, upotrebu pirotehničkih sredstava i za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja.


MarketingNajnovije vesti