• „Uspeh je uvek tu, blizu vas i čeka priliku kada ćete ga ostvariti”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bojan Vojnov, student iz Dolova koji pohađa smer organska poljoprivreda na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu,  jedan je od dobitnika ovogodišnje stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečano uručenje nagrada za najuspešnije studente održano je 12. aprila, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

    Osnovni cilj Fonda za mlade talente je podsticanje i vrednovanje izuzetnih postignuća mladih talenata Republike Srbije u različitim oblastima, a u smislu njihovog daljeg teorijskog i stručnog usavršavanja, kao i profesionalnog napretka. 

    Dvesto tri studentkinje i 123 studenta završne godine osnovnih i Master studija novosadskog Univerziteta našli su se ove godine na listi najboljih Fonda za mlade talente, među njima je i Dolovac Bojan Vojnov, student master studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ovaj mladić je vrlo aktivan u univerzitetskom životu i oblasti promocije organske proizvodnje. Za 013info, ispičao nam je svoje impresije o nagradi i predstavio čime se sve bavi.

    Bojan Vojnov, završio je osnovu školu u Dolovu i nosilac je Vukove diplome. Nakon završetka Srednje poljoprivredne škole “Josif Pančin” u Pančevu, svoje interesovanje za poljoprivredu potvrdio je upisom na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer organska poljoprivreda, gde je diplomirao 2015. godine. U toku studiranja bio je stipendista Kentucky univerziteta na projektu “4H Serbia”- Programu za razvoj mladih u ruralnim sredinama, koji se sprovodio od strane Američkog ministarstva poljopivrede (USDA), Kentucky Univerziteta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Rebulike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Instituta “Tamiš” Pančevo i Poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi.

    „Ponosan sam što sam sa sela i smatram da sam u njemu stekao dobre prijatelje – obične ljude, velikog srca. Ljubav prema prirodi i poljoprivredi prate me od malih nogu, te sam se zbog toga opredelio za Poljoprivredni fakultet i organsku poljoprivredu“, rekao je Bojan Vojnov i dodao:

    „Organska poljoprivreda ima svoju budućnost i tome svedoče podaci da iz godine u godinu površine pod organskom poljoprivredom rastu. Polako potrošači shvataju poslovicu da „zdravlje na usta ulazi“ i da je u svim željama i potrebama savremenog čoveka, ipak zdravlje najpreče. Pored proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, organskom poljoprivredom se utiče i na očuvanje prirode i njene raznolikosti koja je jedni pravi kapital koji treba ostaviti u nasledstvo nekim budućim generacija.“

    Ovaj mladi i uspešni momak je po drugi put stipendista “Dositeja” Fonda za mlade talente Republike Srbije, a takođe je nosilac nagrade za najbolje studente u Opštini Pančevo. Trenutno je na master studijama na smeru organska poljoprivreda i saradnik je u nastavi na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Rukovodilac je sektora za marketing i medije u Vojvođanskom klasteru organske poljoprivrede. Učesnik seminara i naučnih skupova o poljoprivredi i organskoj proizvodnji, zaštiti životne sredine, razvoju preduzetništa i pisanju biznis planova. Organizator je tribina “Otići ili ostati na selu?” i “Pobedimo sebe”.

    „Srećan sam što imam čast da budem u grupi najboljih studenata u Srbiji. Naša zemlja je bogata dobrim, vrednim i radnim ljudima. Nažalost činjenica je da mladi nakon završetka školovanja odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom i takav slučaj je sve učestaliji. Nadam se da će ovaj trend uskoro prestati. Bez obzira šta radili i čime se bavili, neophodno je verovati u svoje snove. Da svaki novi dan bude ispunjen novim idejama i da svaku poteškoću ili prepreku posmatramo kao novi izazov. Uspeh je uvek tu, blizu vas i čeka priliku kada ćete ga ostvariti.“

    Slobodno vreme koristi za planinarenje, boravak u prirodi i obavljanju poslova u seoskom domaćinstvu. Vodič je sportsko rekreativnih tura po Deliblatskoj peščari. Ljubitelj je prirode, tradicije i narodnih običaja. Inicijator i koordinator  tradicionalne manifestacije “U smiraj dana” sa ciljem afirmisanja zapadnog dela Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara kao značajnog prirodnog i kulturnog spomenika Južnog Banata. Ova manifestacija ima misiju da edukuje mlade o značaju zdrave hrane, fizičkoj aktivnosti, upoznavanju sa tradicijom i kulturnom baštinom njihovog kraja.

    Uspeh ovog mladog čoveka potvrđuje da se vredan rad, trud i upornost uvek isplate. Uz nagradu koju je dobio on će imati priliku da se dalje usavršava i unapređuje svoje znanje i veštine u oblasti organske proizvodnje. A kako je ova grana jedna od najznačajnijih i predstavlja budućnost u oblasti poljoprivrede, možemo da budemo srećni što dolazi baš iz naše sredine i što se kroz svoj rad zalaže za održivi razvoj i ono što ćemo ostaviti budućim generacijama.

    M. M. Veličković

     

     

     

     

     

    Bojan Vojnov, student iz Dolova koji pohađa smer organska poljoprivreda na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu,  jedan je od dobitnika ovogodišnje stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečano uručenje nagrada za najuspešnije studente održano je 12. aprila,  na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo