Društvo

Zdravstveni radnici traže status službenog lica

Pančevo, Čet, 14/01/2016 - 20:21
Ivana Predić

Nakon tragičnog događaja u Domu zdravlja u Šapcu, kada je pacijent u utorak nožem ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović, članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu u sredu, 13. januara, obustavili su rad na pet minuta i ćutanjem iskazali solidarnost sa nastradalom koleginicom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sindikat i Lekarska komora Srbije zatražili su izmene zakona kako bi, zbog učestalih napda, zdravstveni radnici dobili status službenog lica. Doktor Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu, kaže za Radio Slobodna Evropa da je, zbog učestalih napada pacijenata na zdravstvene radnike, pokrenuta inicijativa da oni dobiju status službenog lica, ali da i bez toga pacijenti, bez obzira na zdravstvene problem koje imaju, moraju da iskažu više razumevanja i tolerancije prema lekarima i medicinskom osoblju.

“Na žalost, ovo nije prvi napad. Bilo je dosta napada do sada, a ovo je samo kap koja je prelila već punu čašu nezadovoljstva zbog svega što se dešava u zdravstvu. Potrebno je razumevanje pacijenata i za zaposlene u zdravstvu i za problem koje imamo da bi omogućili adekvatnu zdravstvenu zaštitu. U svakoj zdravstvenoj ustanovi videćete niz panoa na kojima piše koja prava imaju pacijenti, ali nigde ne piše da oni imaju bar obavezu na kulturno i dostojanstveno ponašanje prema zaposlenima u zdravstvu”, kaže Savić.

Opširnije na linku.

 
MarketingNajnovije vesti