RPK
Ekonomija

Centri kompetencije od sledeće godine i u Pančevu

Pančevo, Pet, 28/10/2016 - 15:59
Mirjana Marić


Kada od 1. januara 2017. godine bude stupio na snagu, novi Zakon o privrednim komorama će doneti gradu Pančevu i centre kompetencije. Naime, predviđeno je da se po pojedinim regionalnim komorama formiraju centri koji će pokrivati određene delatnosti poslovanja.

Regionalna privredna komora Pančevo se kandidovala za dva centra, ali još uvek nije definisano da li će se oba realizovati. 

– U Pančevu ima prostora da se formira Centar kompetencije za hemijsku industriju, s obzirom na kapacitet postojeće industrije i znanja i iskustva koja mogu da se primene na ostale delove Republike Srbije. Drugi je prerada aluminijuma, rekao je direktor Regionalne privredne komore Pančeva, Dragan Bosilj.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje koje može da se proširi na ostalu teritoriju.

– Očekuje se da to pomogne srpskoj privredi, da se aktivnije izvrši uticaj na internacionalizaciju poslovanja. Smatramo da bez ozbiljnijeg nastupa na tržištu nema daljeg razvoja srpske privrede, rekao je Bosilj. 

Kako on objašnjava, ovaj model je napravljen po ugledu na austrijski. 

– Austrijska privreda ima oko 80 predstavništva širom sveta. Oni su nakon uvođenja ovakvog modela podigli svoj izvoz. Očekujemo da ćemo deo tih iskustava i znanja moći da primenimo ovde kod nas i da ćemo doprineti daljem i boljem kvalitetnijem nastupu na stranom tržištu, zaključuje Bosilj. 
MarketingNajnovije vesti