• Firma iz Pančeva zadužena za izgradnju gasne stanice u pogonu GSP na Karaburmi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Javni beogradski gradski prevoz, od ove jeseni, trebalo bi da bude „osvežen“ sa 100 novih autobusa na gas.

    Ali, pre nego što nova zglobna vozila izađu na ulice, biće napravljena gasna stanica u pogonu GSP na Karaburmi, za čiju izgradnju je zadužena firma Bedem Energy Solution d.o.o iz Pančeva.

    Beogradski odbornici su na nedavno održanoj sednici Skupštine grada dali saglasnost na konačni nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu, koji je između GSP i pančevačkog preduzeća sklopljen na 15 godina, a početno ulaganje biće 3,5 miliona evra. Uskoro počinju radovi, kako bi vozila što pre mogla da koriste ovo gorivo, koje ima manje štetnih emisija od naftnih derivata.

    Stanica komprimovanog prirodnog gasa u garaži na uglu Višnjičke i Mirijevskog bulevara biće prva ovakva u prestonici. Naknada pružene usluge koju će GSP da plaća partneru iz Pančeva sastoji se iz fiksne naknade koju čine cena za isporučenu minimalnu količinu i garantovani iznos koje je gradsko preduzeće dužno da izmiruje privatniku do prestanka ugovora, pišu Novosti.

    – Fiksna naknada obračunava se po početnoj ceni od 84,2 dinara po kilogramu bez PDV – piše u dokumentaciji. – Minimalna dnevna količina koju je privatnik dužan da obezbedi, a GSP da potroši u periodu od godinu dana je 6.000 kilograma dnevno za 100 autobusa. Takođe, Bedem Energy Solution izdvajaće godišnje 36.000 evra za pravo korišćenja stanice.

    Kada je u oktobru prošle godine potpisan ugovor za kupovinu 100 niskopodnih zglobnih autobusa VMS na gas, najavljeno je da će prvih 50 vozila izaći na ulice već u februaru. To se nije dogodilo, jer u međuvremenu nije ni počela izgradnja stanice KPG.

    BEZ DIZELA DO 2030.

    Kupovina autobusa na gas je samo korak ka ispunjenju obećanja gradskih vlasti da do 2030. godine u gradskom prevozu ne bude nijedno vozilo koje koristi dizel. Planirano je i da se u narednih pet godina kupi 500 solo i zglobnih autobusa na gas. Međutim, zbog novonastale svetske krize, najavljen je rebalans gradskog budžeta posle čega će se znati da li će dogodine biti novca za ovakva vozila.

    Javni beogradski gradski prevoz, od ove jeseni, trebalo bi da bude „osvežen“ sa 100 novih autobusa na gas.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija