• HIP Petrohemija više neće biti akcionarsko društvo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „HIP-Petrohemija“ iz Pančeva menja pravnu formu i postaje društvo sa organičenom odgovornošću (d.o.o), piše u odluci koju je donela Skupština akcionara, prenosi Nova ekonomija.

    Pančevačko preduzeće do sada je poslovalo kao akcionarsko društvo u većinskom državnom vlasništvu.

    Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHOV), Srbija je i dalje vlasnik 75 odsto akcija preduzeća, NIS 20 odsto, a Lukoil Srbija tri odsto akcija.

    Međutim, Ministarstvo privrede, NIS i HIP Petrohemija potpisali su u decembru prošle godine Ugovor o strateškom partnerstvu. Ovim ugovorom vlasnički udeo NIS-a u Petrohemiji se povećao sa 20 na 90 odsto akcija uz dokapitalizacije od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

    Promenom pravne forme, svi akcionari postaju članovi društva, odnosno sve akcije se pretvaraju u udele u vlasništvu.

    Ukupna visina osnovnog kapitala HIP Petrohemije je 55,5 milijardi dinara (oko 472 miliona evra).

    Pančevačko preduzeće zadržava sva prava i obaveze koja je imala i pre promene pravne forme i „za preuzete obaveze odgovara celokupnom imovinom, piše u tekstu odluke.

    Delatnost Petrohemije ostaje ista, proizvodnja plastičnih masa u primarnim oblicima.

     

    „HIP-Petrohemija“ iz Pančeva menja pravnu formu i postaje društvo sa organičenom odgovornošću (d.o.o), piše u odluci koju je donela Skupština akcionara, prenosi Nova ekonomija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija