Ekonomija

MINISTARSTVO PRIVREDE: Petrohemija, Azotara i MSK-a bi mogle da zanimaju Ruse zbog gasa

Pančevo, Čet, 14/12/2017 - 08:00
Vladimir Đoković


 

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović sastao se danas sa delegacijom Odbora Državne Dume za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Ruske Federacijekako bi razgovarali o potencijalima za širenje saradnje, pre svega kada je reč o privatizaciji – objavilo je Ministarstvo privrede Republike Srbije.

 

- Stevanović je predstavnicima ruske Državne Dume predstavio privatizacioni portfelj Ministarstva privrede, a posebno tri kompanije hemijskog kompleksa, Petrohemiju, Azotaru i MSK. Podsetivši da je juče raspisan javni poziv za privatizaciju MSK, Stevanović je naveo da bi sve tri kompanije hemijskog kompleksa mogle da zanimaju ruske kompanije, jer je gas osnovna sirovina ovih preduzeća. Državni sekretar je naveo da ima i drugih preduzeća u privatizacionom portfelju, za koje bi ruski investitori mogli da pokažu interesovanje i zamolio je predstavnike Državne Dume, da potencijale za ovu vrstu saradnje predstave kompanijama u svojoj zemlji, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Značajan, istina još uvek manjinski, paket akcija Petrohemije je u rukama Naftne industrije Srbije. A NIS je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta, dela ruske državne kompanije Gasprom. Većinski vlasnik Azotare je državni Srbijagas nosilac distribucije ruskog gasa u Srbiji.
MarketingNajnovije vesti