Ekonomija

NIS izuzet iz sankcija! JANAF nastavlja redovne isporuke nafte

Izvor: 
Tanjug Pet, 22/04/2022 - 16:48Kompanija Jadranski naftovod (JANAF) saopštila je da nastavlja normalne isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije u skladu sa ugovorom koji ima sa tom kompanijom.
 

"Uredbom Evropske komisije, omogućen je nastavak izvršavanja Ugovora o transportu sirove nafte koji je JANAF sklopio s kompanijom NIS za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine", navodi se u saopštenju te kompanije.

 
 

Tim ugovorom su rezervisani transportni kapaciteti JANAF-a po načelu "puno za prazno" u ukupnoj količini od 3,2 miliona tona plus/minus 10 odsto i nakon 15. maja, u skladu s uslovima propisanima navedenom Uredbom.

 
Društvo JANAF će i dalje svakodnevno pratiti razvoj događaja, kao i mere Vlade Hrvatske, EU i nadležnih institucija, dodaje se u saopštenju. 
 
Uredbom EU, Srbija je izuzeta iz paketa restriktivnih mera Brisela koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije.
 
Podsetimo, JANAF je 29. marta saopštio da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om, te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja pa sve dok sankcije budu na snazi. 
 
S obzirom da je pravac snabdebvanja preko Jadranskog gasovoda jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, jer tom trasom Srbija uvozi sirovu naftu koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu, ova najava je izazvala zabrinutost da bi Srbija mogla ostati bez ovog energenta. 
 
Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da traži rešenje koje će očuvati uvoz nafte u Srbiju.
 
Nafta inače stiže tankerima do terminala u Omišlju i dalje Jadranskim naftovodom JANAF dolazi u Srbiju. Oko 23 odsto sirove nafte proizvodimo u Srbiji, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko 1 odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže oko 16 odsto nafte. 
 
Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft.
 
NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromjefta, koji drži 56,15 odsto akcija, Republika Srbija poseduje 29,87 posto vlasništva, a mali akcionari i 13,98 odsto.
 
 
 MarketingNajnovije vesti