Ekonomija

OTVORENO PISMO: Gde je put našeg spasenja?

Izvor: 
013info Čet, 13/08/2020 - 21:35

Udruženje  ,,Pančevački ratari’’, Asocijacija ,,Agrarni forum ’’ Pančevo, Udruženje ,,Građanska neposlušnost’’ Dolovo uputili su redakciji portala 013info otvoreno pismo, čiji sadržaj u celosti prenosimo

            Vladavina Kartela – monopolista, raznih veletrgovaca i mutivoda po ,,blagoslovu’’ postojećeg režima vlasti i u zajedničkom sudejstvu daju katastrofalne rezultate - posledice po naše ratare  (naročito posle 2013 god do danas), koji su skoro ,,samleveni’’, poniženi i potcenjeni da se pod izgovorom tržišta, kojeg zapravo nema jer monopolisti u sprezi sa državom poništavaju tržišnu utakmicu i osnovni ratarski proizvodi (pšenica, suncokret, kukuruz, soja) proizvedeni teškom paorskom mukom odlaze u bescelje.

            Odlukom da idemo u pravcu integracija u Evropsku Uniju (EU) i tržišnu ekonomiju, ukinuta je planska privreda i samim tim sigurni – ekonomski pariteti cena u agraru i van prema reprodukcionom materijalu i sredstvima za rad – mehanizacijom, koji su bili kičma stabilnosti i sigurnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Zauzvrat dobili smo ovo grozno haotično i neodrživo stanje, koje nas vodi u provaliju bez dna (mnogi su već ,,nestali’’).

            Veliki dispariteti cena i sramna štetočinska politika niskih otkupnih cena osnovnih ratarskih proizvoda, bez adekvatne zaštite i subvencija u vidu direktnih davanja kao u EU dovode ratare u očajno – beznadežno stanje, jer veoma dugo traje sunovrat u ratarstvu ali sigurno tonemo i nestajemo kao proizvođači, kao nesrećni putnici sa ,,Titanika’’ posle udara u ledeni breg na sred okeana.

            Šta smo toliko skrivili? Sam Bog zna! Ovaj režim teško nas kažnjava i žigoše, možda i zato što zna da su naši poljoprivrednici fanatično odani svojem zanimanju i proizvodnji novih vrednosti u agraru.

            Mi ratari se sada osećamo, kao da smo u ,,koncetracionom’’ logoru, pod budnim okom ,,okupatora’’ i našim radom u nenormalnim uslovima, presipamo iz šupljeg u prazno i čekamo konačnu egzekuciju.

            Zašto je takav odnos države – režima prema ratarima – valjda da opljačka i zastraši nove naraštaje i ,,otera’’ ih u inostranstvo da potraže koru hleba – tuđinskog.

            Na dugom i vrlo neizvesnom putu, ka EU, država je ukinula carinsku i vancarinsku zaštitu naših proizvođača, kao i prelevmane kao zaštite od damping cena iz inostranstva, a istovremeno nije uvela adekvatne podsticaje po hektaru, kao u EU (od 300-600 evra po 1. hektaru), dok podsticaji po grlu postoje.

            Direktna davanja i regres za seme, đubrivo i gorivo, su neka ukinuta a neka svedena na simboličan iznos (sa 14-12000 na sramnih 4000 po ha), na svega 20 hektara po gazdinstvu, što znači sredstva su umanjena za 15 puta, dok su u okružrnju, i EU subvencije veće za 10-20 puta.

            Konkuretnost naših ratara prema evropskim farmerima je u potpunosti onemogućena – i sada su naši ratari na kolenima ili u ,,pužećem položaju’’ prema farmerima Evropske Unije.

            Pošto je ovaj režim razorio porodično poljoprivredno gazdinstvo kao stožer i osnovnu ćeliju naših sela i drustva u celini, obraćamo se osim medija i šire javnosti i našoj stručnoj javnosti (ukoliko postoje).

            Ukoliko naša stručna javnost u agraru ,,vidi’’ naš položaj mnogo pozitivnije – nego što to mi vidimo i još važnije osećamo na sopstvenoj koži – neka nam ukažu gde je put našeg spasenja?

 

 

Udruženje ,,Pančevački ratari’’

Asocijacija ,,Agrarni forum’’ Pančevo

Udruženje ,,Građanska neposlušnost’’ Dolovo
MarketingNajnovije vesti