• PANČEVAČKI RATARI: Država je neodgovorna – imamo nestručnog ministra poljoprivrede

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    – Ovaj štetočinski režim, koji zastupa državu sada ima priliku da za obezbeđenje Državnih robnih rezervi otkupi najmanje 200 000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno 10% roda pšenice, pošto predviđamo da će ovogodišnji rod pšenice biti oko 2 miliona toga. Pšenica je u mnogim zemljama osnovni strateški prehrambeni proizvod. Kod nas je to bila pre 30 – 40 godina, pošto je imala takav status osnovnog strateškog proizvoda (a ne kao sada grašak, boranija i druga omiljena jela našeg predsednika) za prehranu svog stanovništva, kaže se u zajedničkom saopštenju Udruženja ,,Pančevački Ratari’’, Asocijacije ,,Agrarni forum’’ Pančevo i Udruženja ,,Građanska neposlušnost’’ Dolovo.

    Kako navode, pošto se u ovim sadašnjim prilikama pokazalo da je pšenica najvažniji osnovni strateški proizvod (u celom svetu se traži) ne bi smelo da se u budućnosti tretira kao u poslednjih 30 godina – samo kao obična berzanska roba i njen značaj sveo kao hrana za papagaje.

    – Pošto ovu lekciju je vrh naše države propustio na predavanjima – možda i zato što imamo nestručnog ministra poljoprivrede koji čak nema ni sopstveni Savet (kao njegovi prethodnici) i nema nikakvu komunikaciju sa udruženjima i asocijacijama poljoprivrednika – proizvođača, a ne raznoraznih trgovaca i „mutivoda’’ koji se lažno predstavljaju. Smatramo da ovakav čovek ne bi smeo u budućnosti da vodi našu poljoprivredu i treba da bude smenjen sa položaja, kad već nije podneo ostavku posle brojnih javno izrečenih laži i prevara koje smo naveli u našem proglasu 2018 godine, koji nažalost niko iz medija nije objavio (valjda zato što smo još tada tražili iz navedenih razloga da ministar poljoprivrede i predsednik vlade zbog prevara i lazi kao moralni čin podnesu ostavke)., dodaju oni u saopštenju.

                

    Oni dodaju da podržavaju protest poljoprivrednika iz Stiga i tražimo od države, odnosno nadležnih da ih  prime na razgovor.

     

    Ova udruženja navode i svoje zahteve.

    Traže da država:

     

    1. Konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo što podrazumeva određivanje svake proizvodne godine zaštitne – garantovane otkupne cene za državne robne rezerve – 10% roda.
    • Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara kilogram jer su imputi porasli za 20 – 300% i time znatno poskupeli proizvodne troškove (cena koštanja je značajno veća).
    1. Država koja je sama prihvatila da uđe u pravcu evropskih integracija mora da se ponaša kao članice evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a  samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod.         U kapitalističkom sistemu slobodno tržište roba, kapitala i dr. su SINONIM bez čega ne bi opstao kapitalistički sistem – društvo.
    2. U cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima – država mora vratiti osnovne podsticaje – subvencije po hektaru (kao u EU) u iznosu od 200 eura, jer se ovako više ne može izdržati !

     

     

     

     

     

     

     Ovaj štetočinski režim, koji zastupa državu sada ima priliku da za obezbeđenje Državnih robnih rezervi otkupi najmanje 200 000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno 10% roda pšenice, pošto predviđamo da će ovogodišnji rod pšenice biti oko 2 miliona toga. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]