• PANČEVAĆKI RATARI: Poslednji udarac proizvođačima – ratarima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Udruženja „Panćevaćki ratari“ i „Građanska neposluštnost“ iz Dolova, kao i Asocijacija „Agrarni forum“, danas u izrazili nezadovoljstvo zabranom izvoza pšenice i kukuruza, te blokadom u medijima.

     

    – Od trenutka kada su se oglasili proglasom početkom 2018. godine i tražili da Ministar poljoprivrede (koji je i sada na toj funkciji) kao moralni čin podnese ostavku – zbog toga što nas je 6 meseci lagao i varao u vezi sanacije posledica suše tokom 2017. godine, zabranili su medijima naše oglašavanje. Kao poslednji vapaj za spas, pre dve godine smo uputili otvoreno pismo, i upitali, pored ostalih „pametnjakovića“ i naše bajne stručnjake „Gde je put našeg spasenja“. Niko se nije oglasio, kažu u saaopštenju ove organizacije.

    Poslednji udarac ratarima je, kako kažu, ovaj režim zadao zabranom izvoza pšenice i kukuruza.

    – Po rečima zvaničnika, pšenice imamo dovoljno za nas i 2 miliona tona za izvoz. Što se tiče kukuruza, i pored umanjenog prinosa zbog suše, isti zvaničnici su rekli da i pored umenjenog prinosa imamo dovoljno za naše potrebe i 2,5 miliona tona za izvoz. Sada, kada je izvoz tek krenuo i kukuruz i pšenica dostigli na berzi najviše otkupne vrednosti dosad (35 – 36 din/kg), vlast i ovaj „štetočinski“ režim, jedva dočekavši izgovor – hitno zabranjuje izvoz ovih kultura i time zadaje poslednji udarac ratarima pred sam početak prolećne setve, umesto da iskoristimo veoma retku pojavu na svetskom tržištu povoljnu za ratarstvo i ekonomski osnažimo naše ratare pred setvu, navode oni i dodaju:

    „Ratari su duboko nezadovoljni administrativnim štetočinstvom vlasti, i traže hitan prekid ovih mera i uspostavljanje slobodnog tržišta i protoka robe, jer zašto ponovo sejati kad nam je zabranjen izvoz. Zar treba bojkovati prolećnu setvu?“.

    Takođe zahtevaju i da se poljoprivrednicima omogući točenje dizel goriva uz agrarnu karticu u kanistere kako bi izbegli velike gužve i redove na pumpama u toku same setve.

     

     

    Udruženja „Panćevaćki ratari“ i „Građanska neposluštnost“ iz Dolova, kao i Asocijacija „Agrarni forum“, danas u izrazili nezadovoljstvo zabranom izvoza pšenice i kukuruza, te blokadom u medijima.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]