Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

PANČEVO: Azotara ne radi, a radnici angažovani da se ne bi umanjila vrednost fabrike

Pančevo, Sub, 01/09/2018 - 08:00
Vladimir Đoković


Početkom avgusta HIP Azotara je ostala bez zaposlenih. Svi zaposleni su napustili fabriku po nekoj od mera za zbrinjavanje tehnološkog viška. Očekivalo se da 10. avgusta Privredni sud u Pančevu raspravlja o razlozima za uvođenje stečaja što se nije dogodilo. Sud je prihvatio molbu Ministarstva privrede da odloži raspravu a novu je zakazao za 10. septembar.

- Azotara nema zaposlenih. Mi ne radimo odnosno ne proizvodimo. Nadzorni odbor i ja kao generalni direktor i dalje smo upisani u Agenciji za privredne registre a imamo obavezu po Zakonu o privrednim društvima da čuvamo imovinu Azotare. Odnosno da ona u ovom periodu do odluke Privrednog suda ne bude umanjena, kaže odgovorno lice u Azotari, generalni direktor Miljan Đurović.

Kako nam je objašnjeno u toku su remontne aktivnosti i poslovi na konzervaciji neophodni da Azotara sačuva potencijal da, kada se budu stekli uslovi, ponovo pokrene proizvodnju. Po pogonima su dežurna lica, a dežurna je i elektroslužba kako bi se obezbedila sigurnost u elektrosnabdevanju. Azotara je na velikoj površini pa je prisutna i služba obezbeđenja. Obezbeđena je i služba protivpožarne zaštite. A služba otpreme radi minimalno samo za robu koja je ranije ugovorena i plaćena. Na pitanje koliko ljudi je trenutno angažovano Đurović odgovara:

- Azotara nikog nije zaposlila. Po zaključcima radne grupe Vlade Srbije za petrohemijski kompleks obaveza većinskog vlasnika Azotare je da obezbedi da njena imovina ne bude umanjena u ovom periodu. Većinski vlasnik je „Srbijagas“ i oni treba da organizuju i završe poslove kako imovina ne bi bila umanjena, i kako bi se Azotara sačuvala za buduću proizvodnju. Oni snose i troškove tih aktivnosti.
MarketingNajnovije vesti