• PANČEVO: Na jesen počinje proizvodnja đubriva u Azotari

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U HIP Azotari trenutno je u toku provera proizvodnih pogona, a novi vlasnik novosadski Promist očekuje da bi uz neophodna ulaganja već na jesen mogla da počne proizvodnja tečnih mineralnih đubriva.

    Promist je početkom maja kupio Azotaru u stečaju kao pravno lice za 650 miliona dinara na javnoj prodaji.

    Komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević kaže za Tanjug da je ta kompanija odlučna da u HIP Azotari pokrene proizvodnju mineralnih đubriva.

    „I dalje smo u procesu registracije i svih formalno pravnih akata, da bi smo preuzeli vlasništvo nad HIP Azotarom u stečaju. I dalje su u toku ti administrativni poslovi, time se trenutno bavimo. Paralelno bavimo se i defektažom pogona koji nije radio tri godine da bi utvrdili koliko je investicija neophodno radi pokretanja proizvodnje“, kaže Tomašević.

    Dodaje da Promist u ovom trenutku ne može da najavi koja će sve veštačka đubriva proizvoditi u Azotari u Pančevu, ali da je izvesno da će biti pokrenuta proizvodnja tečnih đubriva.

    „To je nešto što vidimo čvrsto u ovom momentu, a za sve ostalo moramo da prethodno izvršimo defektažu svih pogona, jer tri godine fabrika nije radila. Mi se zaista nadamo da ćemo uspeti da pokrenemo barem jedan deo proizvodnje do jeseni“, kaže on.

    Tokom stečaja Azotara je održavana u stanju „hladne cirkulacije“ što znači da bi trebalo da bude u stanju da se odmah pokrene proizvodnja.

    „Ali, ipak, to se ne može znati dok se ne izvrši precizna defektaža svih vodova, svih kotlova i drugog“, kaže Tomašević.

    Veštačka đubriva koja je svojevremeno lagerovao u Azotari Promist već nekoliko godina lageruje u skladištima na lokaciji nekadašnje Industrije stakla bliže centru Pančeva.

    „Promist je kao skladištar poslovao na način koji je primeren distributeru mineralnih đubriva. HIP Azotara kao proizvođač će se sada baviti proizvodnjom, naravno i daljom distribucijom đubriva. Mi vidimo HIP Azotaru kao entitet koji će preuzeti praktično kompletan posao Promista kao distributera đubriva“, kaže Tomašević.

    Dodaje da će se zaposleni u Promistu truditi da svu moguću podršku daju HIP Azotari koja kao pravno lice sada ponovo počinje da radi.

    „Nadam se da će Azotara raditi u novom sjaju, u nekom novom ruhu“, kaže Tomašević.

    Za trgovinu veštačkim đubrivom u Pančevu Promist koristi distributivni centar na lokaciji bivše Staklare koju je kupio 2017. godine za 417 miliona dinara i od tada dosta uložio kako bi ga priveo nameni.

    „U kupovinu aktive u Staklari i Azotari, i dosadašnje investicije, dakle sve zajedno, kad bi se sabralo, više od 15 miliona evra je uloženo u Pančevo. Plan je da se u Staklari napravi koncentracija primarne poljoprivredne proizvodnje. Nadamo se da će kompletna poljoprivredna proizvodnja iz Južnog Banata dolaziti u Staklaru kao gotov proizvod i da će odatle biti distribuirana“, kaže on.

    Dodaje da je u Staklari rekonstruisana i pruga što će omogući da se poljoprivredni proizvodi utovaraju u železnicu na tom prostoru.

    „Mi sarađujemo trenutno i sa lukom u Pančevu. Nadamo se da ćemo i dalje sarađivati, a u kom obimu zavisiće i od jednog i od drugog entiteta“, zaključio je on.

    U HIP Azotari trenutno je u toku provera proizvodnih pogona, a novi vlasnik novosadski Promist očekuje da bi uz neophodna ulaganja već na jesen mogla da počne proizvodnja tečnih mineralnih đubriva.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]