Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

PANČEVO: U Azotari 130 angažovanih, 11.200 tona tuđe robe i 740 tona amonijaka

Pančevo, Uto, 16/10/2018 - 07:00
Vladimir ĐokovićHIP Azotara je u stečaju već mesec dana. Najkrupniji stečaj u istoriji Pančeva u rukama je stečajnog upravnika Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Interesovalo nas je kakvu su aktivnost u Azotari u stečaj, šta se događa sa imovinom, robom i zalihama amonijaka.

“Sve aktivnosti u Azotari se odvijaju samo na zaštiti imovine i životne sredine-obezbeđenje (fizičko, tehnološko, protivpožarno). Inače, svi pogoni se nalaze u nultom funkcionalnom stanju i kao takvi se održavaju kako bi proces proizvodnje eventualno odmah mogao biti nastavljen u najkraćem roku i sa što manje troškova. Trenutno je angažovano 130 ljudi preko Specijalne luke (Ugovor sa Specijalnom lukom). Stečajni upravnik vodi preliminarne razgovore oko zakupa delimične imovine, dok ozbiljnijih razgovora za zakup  čitave proizvodnje za sada nema, inače, bilo koji zakup moguće je razmatrati nakon prvog poverilačkog ročišta i formiranja Odbora poverilaca, koji za te radnje daje saglasnost. Zaliha gotovih proizvoda stečajni dužnik nema, ali ima tuđe robe (đubrivo) 11.200 tona, dok amonijaka u instalacijama ima 740 tona, koji služi kao minimum za brzo otpočinjanje proizvodnje.”, navodi se u pisanom odgovoru ALSU.

Privredni sud Azotaru je uveo u stečaj 14. septembra. Poverioci imaju rok od 120 dana da prijave potraživanja prema Azotari. Privredni sud prvo poverilačko ročište za Azotaru zakazao je za 22. oktobar u 12 sati. Tada će biti izabrana i skupština poverilaca. Ročište za ispitivanje potraživanja prema Azotari zakazano je za 18. mart 2019. godine.
MarketingNajnovije vesti