Ekonomija

PANČEVO. Za otvaranje novih radnih mesta Grad izdvojio 19,5 miliona dinara. Rok do kraja septembra

Izvor: 
Dragan Vukašinović Pet, 02/08/2019 - 11:25

Od aprila ove godine je 26 ljudi sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje našlo posao zahvaljujući meri otvaranja novih radnih mesta iz lokalnog Akcionog plana zapošljlavanja. Prilično interesovanje preduzetnika te vlasnika mikro i malih preduzeća u Pančevu vlada za ovu meru koja se iz gradskog budžeta finasira sa 19,5  miliona dinara, potvrdila je Suzana Jovanović, nadležna članica Gradskog veća Pančeva.

„Novozaposlenima se iz tih sredstava plaća minimalna bruto zarada tokom godinu dana rada, a poslodavac ima obavezu da tog radnika zadrži na poslu još šest meseci nakon isteka ovog roka. Privrednik ima pravo da otkaže posao zaposlenom ukoliko nije zadovoljan njegovim radom i angažmanom, ali sledećeg mora takođe da uzme sa biroa da bi održao pravo na korišćenje ove mere“, izjavila je Jovanovićeva.

Navela je da su se za korišćenje ovog programa prijavili poslodavci iz najrazličitijih delatnosti, od trgovine preko prerade hrane i knjigovodstvenih usluga pa do privatnih ambulanti i poliklinika.

Javni poziv za učešće u programu otvoren je do kraja septembra, a lokalni Savet za zapošljavanje svakog meseca razmatra pristigle prijave preduzetnika i odlučuje o njima. Sredstava ima za otvaranje još desetak radnih mesta, mada se zbog povećanog interesovanja privrednika u gradskoj vlasti razmatra mogućnost da se taj broj poveća. Ukoliko ne bude potrošen sav novac planiran za finasiranje mere samozapošljlavanja, on će biti upotrebljlen za podsticanje otvaranja novih radnih mesta, precizirala je Suzana Jovanović.   


MarketingNajnovije vesti