Novac
Ekonomija

Pet miliona za javne radove i početak posla u alibunarskoj opštini

Izvor: 
Dnevnik.rs Čet, 24/11/2022 - 12:40Za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opština Alibunar udružila je sredstva sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu, u ukupnom iznosu od pet miliona dinara, odnosno sa po dva i po miliona dinara učešća.

Kao je navedeno među programima zapošljavanja koji su sufinansirani bili su javni radovi na kojima su bile angažovane nezaposlene osobe iz kategorije teže zapošljivih i nezaposleni u stanju socijalne potrebe u trajanju od četiri meseca. Akcija je realizovana s ciljem očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa. Naknada za obavljen posao po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima je isplaćivana u visini od 22.000 dinara po osobi, na mesečnom nivou u neto iznosu.

Organizaovna je i stručna praksa za osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci za koju su stekli odgovarajuće obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita. Kao novčana pomoć i plaćanje troškova prevoza isplaćivano je mesečno 22.000 dinara za osobe sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija, 24.000 dinara za osobe sa šestim nivoom kvalifikacija (180 ESPB bodova), 27.000dinara za osobe sa najmanje šestim nivoom kvalifikacija i 240 ESPB bodova.

Realizovan je program samozapošljavanja koji je bio namenjen za razvoj preduzetništva, odnosno otpočinjanje delatnosti najmanje 12 meseci dodelom subvencije u jednokratnom iznosu od po 300.000 dinara. Na objavljene javne pozive konkurisali su poslodavci za zapošljavanje kandidata sa evidencije NSZ - ispostava Alibunar tako da je u ovoj godini posao dobilo ukupno 26 osoba, od toga, šesnaestoro za obavljanje javnog rada, petoro za obavljanje stručne prakse i petoro za otpočinjanje delatnosti.

Shodno raspoloživim sredstvima, Opština Alibunar je u potpunosti realizovala Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu.
MarketingNajnovije vesti