• Poljoprovrednici: Država da otkupi pšenicu; Ministarka: Čekajte povoljniju otkupnu cenu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije predstavnici Udruženja ,,Pančevacki ratari“ i Agrarni forum Pančevo uputili su juče (13. jul) zahtev ratara za održavanje hitnog sastanka čija bi tema bila otkup pšenice ovogodišnjeg roda. 

    Ova poljoprivredna udruženja smatraju da bi država trebalo da otkupi za potrebe državnih robnih rezervi 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, kao što je, napominju, urađeno 2013. godine sa istom cenom, ali i manjom količinom žita – 50.000 tona.

     Povećanje količine otkupa je neophodno s obzirom na dobar rod i veliku ponudu pšenice na tržištu kao i izražen poremećaj, što se odrazilo vrlo negativno na primarne poljoprivredne proizvođače koji sa ovakvom otkupnom cenom pšenice trpe značajne proizvodne gubitke od 20 do 25 odsto, navodi se u pismu upućenom skupštinskom odboru za poljoprivredu.

    Očekivanje veoma dobrog roda ovogodišnje pšenice naglo je oborilo otkupnu cenu pšenice na 15-16 dinara za kilogram, a s obzirom na veoma visoka ulaganja u proizvodnju, koja iznose ravno 100.000 dinara po hektaru (po cenovniku zadružnog saveza Vojvodine), uz prosečan rod od pet tona po hektaru na nivou Srbije, jasno je da je cena koštanja proizvodnje ovogodišnje pšenice 20 dinara za kilogram, navode predstavnici tih udruženja. 

    Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Snežana Bogosavljević Bošković, sastala se danas sa poljoprivrednicima u Beogradu. Nakon sastanka je izjavila da država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice koja se slobodno formira na tržištu, ali da može da pomogne poljoprivrednicima pojačanim inspekcijskim kontrolama.

    Ovom prilikom je dodala i da će im biti omogućeno da za skladištenje pšenice zakupe javna skladišta, kako bi sačekali prihvatljiviju otkupnu cenu.

    Prema njenim rečima, na sastanku je ocenjeno da je sadašnja otkupna cena pšenice nepovoljna za proizvođače, ali da to nije nikakva novina u odnosu na prethodne godine, jer je cena uvek najniža u vreme otkupa.

    – Ova godina je karakteristična po velikim i rekordnim prinosima, kako u Srbiji, tako i u okruženju, rekla je ministarka i najavila je da će narednih mesec dana biti objavljen pravilnik o kvalitetu pšenice, brašna i konditorskih proizvoda koji bi, kako je ocenila, trebalo da doprinese boljim cenama na tržištu za one koji proizvode kvalitetniju pšenicu.

    Sastanku sa poljopivrednicima je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je rekao da se nada da će u narednim danima cena pšenice rasti i da će poljoprivrednici biti zadovoljni.

     – Jedna od primedbi poljoprivrednika bila da je su zakinuti pri plaćanju PDV -a, rekao je Ljajić i najavio pojačane inspekcijske poreske i finansijske kontrole, jer je cilj da tržišna utakmica bude fer i regularna.

    Ljajić je istakao da svi treba da budu zadovoljni ovogodišnjim rodom pšenice, pošto će za izvoz preostati 1,5 miliona tona.

    U razgovoru sa ministrima su osim predstavnika udruženja poljoprivrednika, učestvovali i predstavnici otkupljivača i Direkcije za robne rezerve.

     

    Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Snežana Bogosavljević Bošković, sastala se danas sa poljoprivrednicima u Beogradu. Nakon sastanka je izjavila da država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice koja se slobodno formira na tržištu, kao i da će im biti omogućeno da za skladištenje pšenice zakupe javna skladišta, kako bi sačekali prihvatljiviju otkupnu cenu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]

    PANČEVO: Od četvrtka suzbijanje larvi komaraca

    Društvo za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju EKO-SAN PLUS D.O.O. započeće tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Pančeva od četvrtka, 4. aprila. […]