PRITISAK NA SINDIKALCE

Rukovodstvo „Azotare” osporava legitimitet predstavnika radnika

Pančevo, Uto, 08/09/2015 - 17:36
Ivović: Ukazali smo na manjkavosti u poslovanju, zbog čega smo suspendovani!

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Samostalnog sindikata Vojvodine Goran Milić osudili su suspenziju troje radnika „Azotare”, među kojima je i predsednik sindikata u toj fabrici Milan Ivović. Sindikalci su ovakav potez rukovodstva „Azotare” okarakterisali kao direktan pritisak i mešanje u rad sindikalne organizacije.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović naveo je da su ovakvi slučajevi česti, kao i da poslodavci na taj način žele da ograniče rad sindikata. Orbović je napomenuo da u ovakvim slučajevima radnici mogu da tuže firme, ali, kako je dodao, poražavajuća je činjenica da oni ponovo bivaju otpušteni i suspendovani, čime se šalje jasna poruka da nema poštovanja prava radnika.

Predsednik Samostalnog sindikata „Azotare” Milan Ivović i još dvoje njegovih kolega suspendovani su sa svojih radnih mesta, uz obrazloženje da nisu legitimni predstavnici radnika, kao ni svojih sindikalnih organizacija. Prema rečima Milana Ivovića, rukovodstvo im na teret stavlja i zloupotrebu funkcija, jer smatraju da su novčano oštetili firmu primajući dodatak namenjen sindikalnim funkcionerima.

Međutim, Ivović je ocenio da to nije pravi razlog za suspenziju, i dodao da je on suspendovan dok je bio na godišnjem odmoru. Ivović je objasnio da je poslovodstvo navelo da Sindikat nije organizovao izbore, čime je legitimitet sindikalaca doveden u pitanje i osporen.

– Deo obrazloženja koji se tiče legitimiteta nas kao sindikalnih predstavnika je neutemeljen. Odluka republičkog odbora Samostalnog sindikata je da se izbori odlažu u preduzećima koja su u restruktruiranju – kazao je Ivović.

Ivović je naglasio da je pravi razlog za suspenzije to što su on i njegove kolege ukazivali na manjkavosti u poslovanju „Azotare”, kao i na stručne propuste prilikom nabavke opreme, nepovoljnu cenu gasa i velike gubitke prilikom poslednjeg starta „Azotarinih” postojenja. On je dodao da su o ovim problemima razgovarali s ministrom privrede Željkom Sertićem.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Pančeva Milanko Bodiroga naveo je da je suspenzija nedopustiva i da je njen cilj zastrašivanje i uticaj na rad Samostalnog sindikata.

– Ono što nas boli jeste način na koji su naši članovi suspendovani, kao i vokabular koji je u tim odlukama upotrebljen, odnosno predstavnici Sindikata su okarakterisani kao kriminalci. Isto tako smatramo da nije moguće da se neko ko radi u jednom preduzeću 30 godina lažno predstavlja kao sindikalac. Sve to govori o očigledno zloj nameri poslodavca čiji je jedini cilj zastrašivanje – izričit je Bodiroga.

Ipak, on je istakao da nastalu situaciju žele da reše razgovorom, a uciljo postizanja pravog socijalnog dijaloga i očekuje da će ih rukovodioci „Azotare” pozvati na sastanak. Bodiroga je dodao da su podnete prijave Inpekciji rada, ali da nema informacije da li počeli i da postupaju po njima. Prvi čovek pančevačkog Samostalnog sindikata zaključuje da ukoliko ne dođe do rešenje problama, odnosno ukidanja suspenzija, Azotarini radnici svoj prava mogu i da potraže na sudu.
MarketingNajnovije vesti