Divlje svinje
Ekonomija

SEFKERIN: Divlje svinje nanose velike štete ratarima

Izvor: 
Dragan Vujačić Sre, 01/08/2018 - 09:24Poljoprivrednici Sefkerina su se ovih dana našli u velikoj nevolji. Divlje svinje im mu ataru s desne strane Tamiša nanose veliku štetu uništavajući prevashodno rod kukuruza. Borba Sefkerinaca i divljih svinja traje već duže, ali ovih dana je kulminirala. Paori su kucali na brojna vrata, ali niko ni da im odgovori, a ne pomogne.

Činjenica da su im predstavnici Udruženja lovaca Palilule savetovali da ograde njive, govori o neznanju i nebrizi.

-U ataru se trenutno nalazi više od 400 krmača divljih svinja. Taj broj se povećava, jer su ukrštanjem sa domaćim svinjama došle do toga da se dva puta godišnje prase, a broj prasića je značajno veći nego dok se nisu ukrštale sa domaćom svinjom, - priča Jovan Toma, zemljoradnik iz Sefkerina.

-Štete koje su nanele divlje svinje, prevashodno u kukuruz su ogromne. Mada nisu imune ni na pšenicu divlje svinje haraju atarom noću kada su najaktivnije. Niko nam ne pomaže, pa čak ne žele ni da razgovaraju s nama, - poručuje Jovica Džakula, kome su divlje svinje "obrstile" dosta kukuruza.

-Nema nikog da nam pomogne. A usta su svima puna seljaka. Štete su ogromne, a biće još veće. Niko ni prstom da mrdne i to nas brine. Lovci iz Beograda neće, a naši ne smeju da se sukobe s problemom, jer je to pod ingerencijom opštine Palilula. Šta ćemo i kako ćemo ni sami ne znamo. Ostaje nam da se obratimo advokatima za pomoć, - ističu Miodrag Milankov, Stanislav Aleksić i Jovan Petrov,ali i ostali paori iz Sefkerina.

Mnogi se pitaju zašto nema pomoći Sefkerincima. Odgovor je u onoj narodnoj "koga ne svrbi taj se i ne češe".
MarketingNajnovije vesti