• Sindikati Petrohemije najavili štrajk za 26. oktobar – od povećanja plata neće odustati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Repreprezentativni sindikati Petrohemije štrajk u ovoj državnoj kompaniji najavili su danas za 26. oktobar. Zaposleni i sindikati su nezadovoljni jer ni posle 11 godina uprkos sredstvima planiranim u kompaniji, u Petrohemiji nije došlo do povećanja osnovne zarade za 20 odsto. Sindikati kažu da je za povećanje od 20 odsto, prosečne plate koja u Petrohemiji iznosi 35.000 dinara, postojao konsenzus sa rukovodstvom kompanije od koga su predstavnici državnih vlasnika u medjuvremenu bez obrazloženja odustali. Zato je drugi zahtev smena čitavog rukovodstva  koje ne poštuje socijalni dijalog unutar Petrohemije.

    Sindikalni lideri, Novica Kocić, Branko Rašeta i Milan Šušnjar, danas su pored ostalog istakli da je zbog malih plata ugrožen opstanak Petrohemije, iz koje ljudi odlaze a u koju više ne dolaze.

    Takođe, objasnili su da je novac koji zaposlenih ponesu kući svakog meseca veći od plata jer puno njih radi prekovremeno i vikendom, neki zato što žele a drugi zato što nema ko da radi, a tako se, konstatovali ugrožava bezbednosti i zaposlenih i čitavog procesa proizvodnje.

    Period do 26. šefovi sindikata, koji pokrivaju 1,1 hiljadu od ukupno 1,3 hiljade zaposlenih, iskoristiće da razgovaraju sa zaposlenima. Sa poslovodstvom će se sigurno razgovarati o minimumu procesa rada za vreme štajka.

    Kažu da i ako dođe do razgovora o ispunjenju sindikalnih zahteva kako do ipak štrajka ne bi došlo – neće odustati od povećanja osnovne plate za 20 posto jer to uslov opstanka Petrohemije i pristojnog života za zaposlene u toj firmi.

     

    Repreprezentativni sindikati Petrohemije štrajk u ovoj državnoj kompaniji najavili su danas za 26. oktobar. Zaposleni i sindikati su nezadovoljni jer ni posle 11 godina uprkos sredstvima planiranim u kompaniji, u Petrohemiji nije došlo do povećanja osnovne zarade za 20 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija