Skola
Ekonomija

SRBIJA: Povišice u javnom sektoru od januara

Izvor: 
Beta Pet, 02/12/2016 - 18:06

Zaposleni u delu javnog sektora u Srbiji dobiće u januaru 2017. uvećane zarade, a zabrana zapošljavanja u državnoj službi biće produžena do kraja 2017. godine, predviđeno je izmenama Zakona o budžetskom sistemu koji je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.
 
Predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.
 
U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.
 
Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je i da u januaru počne isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto, a ta povišica, kao i uvećanje zarada u javnom sektoru je obrazložena boljim rezultama fiskalne konsolidacije od očekivanih.
 
Procenjeno je da će za uvećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. u budžetu biti potrebno obezbediti oko 18 milijardi dinara. 
 
Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine, jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.MarketingNajnovije vesti