Pregled nedelje na mađarskom

Heti hírösszefoglaló

Pančevo, Uto, 17/11/2015 - 09:47Pancsova  jelöltje a kínai befektetéseknek

imgl5501.jpg

Li Manchang, a Kínai Népköztársaság nagykövete hivatalos látogatást tett Pancsován. Sasa Pavlov polgrámesterrel, és a város képviselőivel vezetett beszélgetése során nagy érdeklődést mutatott a lehetséges befektetések, és a kínai ipari zóna kiépítése iránt a Duna Kikötő mellett elhelyezkedő, 70 hektáros Greenfield 2 ipari területen. Érdeklődését kifejezte még az agráripar, hulladékkezelés, utcai közlekedés, és az infrastruktúrális befektetések iránt is.

Rehabilitált gonoszság tribün

A Vajdasági Újságirók Független Egyesülete és a pancsovai Polgári Akció közös tribünt szerveztek a Városi Önkormányzat kistermében, Rehabilitált gonoszság cím alatt. Az eseményen szót kapott Teofil Pančić, újságíró és író, Dragoljub Draža Petrović, újságíró és rovatvezető, Milivoj Bešlin történész, és Dinko Gruhonjić ujságíró. A tribün témaja a kiferdített értékrend a társadalomban, politikai folyamatok amelyek kísérik azt, és a kilencvenes évek felidézése volt.

A jubiláris 45. Művészeti Szalon

salon umetnosti
salon-umetnosti.jpg

A pancsovai Kultúrközpont Kortárs Művészeti Galériájában ünnepélyes hangulatban nyitották meg a jubiláris, 45. Művészeti Szalont. Az idei pályázat számos művészt hozott egybe, így a kiállításon 36 szerző mutatkozott be szinte mindegyik képzőművészeti kategóriából: rajz, akvarell, festmény, mozaik, digitalis ábra és fénykép, szobrok, kerámiák – térben való összetételek. A kiállításon a digitalis média művei is szerepeltek, amelyek új esztétikai érzetek iránt vágynak, és fokozatosan hódítják a kiállító helyszíneket. A 45. Művészeti Szalon első helyét Jelena Miletić nyerte meg az  OP ART PLES művére. A pancsovai születésű művésznő az Alkalmazott Művészeti Egyetemen diplomázott. A második helyet Jonel Popović érdemelte ki a JABUČKA ADA művével. Ezzel lehetőséget kapott önnálló kiállításra, amely 2016-ban kerül megszervezésre a Kortárs Művészeti Galériában. Műveit Szerbiában és külföldön is bemutatta. A bukaresti Képzőművészeti Intézetben fejezte be tanulmányait.

Mark Brogan az Apolóban

imgl5405.jpg

Az Artscape program keretében, az Ifjúsági Otthon együttműködésével megnyílt Mark Brogan vizuális beavatkozása, amely az Apolóban találta helyét. A britt művész, amely több éve Belgrádban él és dolgozik, műveivel meggazdagította az Apoló bejárati területét, megváltoztatva ezzel a helyiség vizuális élményét. Optikai csalódás formájában a helyiség új mélységet és áttekintést nyert, különböző nézőpontokból.  A foto tapét, amelyet célzottan erre a helyiségre készítettek, sokban hozzájárult annak a minőségesebb berendezéséhez. Mark Brogan Londoban született. Művészetet tanult a Goldsmith egyetemen, ahol most is folytatja továbbképzését. Műveit világszerte kiállította.

Fényképelőadás – Michael Bowring

Az Ifjúsági Otthonban fényképelőadást tartottak, Michael Bowring részvételével, aki dokumentáris fényképekkel, koncertek és utcai helyzetek fényképezésével foglalkozik. Afrikában és Közép-Amerikában való többéves munkássága után Balkánra költözött, ahol már 12 éve él. Pancsován jelenleg egy róma közösség történetén dolgozik, amely a város nem hivatalos részén, a Kisrét Mali London településen él.

Pancsova a régi időkből – Mesterségek 220 éve Pancsován

narodni muzej
narodni_muzej_5.jpg

A pancsovai Nemzeti Múzeumban kiállítást nyitottak jubileum alkalmából – Mesterségek 220 éve Pancsován. Ezzel együtt megünnepelték az Európai Örökség Napokat is, amelynek témája Régi és hagyományos mesterségek – fenntartás és megőrzés. A téma interdiszciplináris megközelítésének köszönhetően bemutatták Pancsova  hagyományos mesterségeinek fejlődését és  megakadását, amelyek a környezet történelmének és hagyományának egyfajta őrének számítanak.

Jovan Popović könyvbemutatója

A Bata Mihajlović galériában mutatták be Jovan Popović Gautama csillagképei című könyvét. Jovan Popović, aki színész és költő, több színészi díjat nyert ( Plakett – Arany Szikra-Díj a Nemzetközi Szakmai Zsűri által, 2013-ban Kragujevácban a Király új ruhája című darabban a király szerepére, díj a  Madárijesztő szerepére az Ózi Varázsló darabban a 2006-os nemzetközi Fesztiválon Szarajevóban), stb. Az első költői kéziratára, az Örökkévalóságra Čačakban megnyerte a Disz Tavasza-Díjat, ugyanarra kapta 2002-ben Sremski Karlovciban  a Branko-Díjat is. Verseit folyóiratokban tette közzé: Belépő, Arany gerenda, Füzetek, A Szerb Matica Krónikái, Negyed, Kéziratok…  Pancsován él és tevékenykedik. Könyvét az Írók és Műfordítók Szövetsége által adták ki.

Gyermekszínház

Múlt héten, a pancsovai Kultúrközpontban a legkisebbek két színházi előadásban élvezhettek: Vinx és a Pókember a varázsiskolában, Kovács Jelena rendezésben, és A kutyafáját, anya lettem! című darabban, amelynek szövegét Olivera Jelkić írta, Dragan Ostojić rendezésében. A torontálalmási Kočo Racin Kultúrotthon már hagyományosan házigazdája volt a 12. Gyermek Színházi Fesztiválnak. A kétnapos fesztiválon a látogatók számos előadásban és zenés kísérőrendezvényben élvezhettek.

A Közlekedésbiztonság Napja

imgl5610.jpg

Pancsova város Közlekedésbiztonsági Bizottsága, a Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynöksége, és Pancsova Közlekedési Ügynöksége közösen szervezte meg a Napot, amelyet a közlekedésben való biztonságnak szenteltek. Különösen kiemelték a biztonsági öv és gyermekülések használatának fontosságát a közlekedésben. Erről a témáról beszélgetéseket vezettek az egészségügyi személyzettel, és szülőkkel is, egyaránt. A polgároknak alkalmuk volt kipróbálni a közvetlen ütközés- és bukkfenc szimulátorokat is.

Prevod: Patek Kerekes Emilia
MarketingNajnovije vesti