• Istraga protiv bivše blagajnice „Pančevca“ – preti joj višegodišnji zatvor

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave kriminalističke policije, u saradnji s Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su u sredu, 3. februara, S. K. (1959) iz Jabuke. Posle pretresa njene kuće određeno joj je zadržavanje od 48 sati na osnovu dotad prikupljenih dokaza, pa je uz krivičnu prijavu i privođenje nadležnom tužilaštvu puštena da se brani sa slobode, piše „Pančevac“.

    Kako ovaj list navodi, radi se o blagajnici „Pančevca” i sumnja se da je kao zaposlena u tim novinama, u periodu od oktobra 2015. do jula 2019. godine, naplaćivala tekstove za čitulje i pomene koje nije evidentirala kao ostvareni promet, ili ih je evidentirala u manjim iznosima od naplaćenih. Tako je, kako stoji u optužnici, pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 10.200.000 dinara, odnosno oko 90.000 evra, što je i razlog aktiviranja pripadnika pomenutog beogradskog Posebnog odeljenja, koje se bavi slučajevima pronevere iznosa viših od 1,5 miliona dinara.

    S. K. je, kako su veštačenjem utvrdili nadležni organi MUP-a, ovaj iznos protivpravno za sebe uzela samo u pomenutom periodu i isključivo za čitulje i pomene, dok veštaci trenutno utvrđuju koliko je još novca otuđila prodajom malih oglasa i samih novina. Istraga je proširena i na period pre poslednje privatizacije „Pančevca”, tj. na vreme od 2008. do 2015. godine.

    Zatvor do deset godina

     

    Šta je krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 227 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika: ono se odnosi na odgovorno lice koje iskorišćavanjem svog ovlašćenja pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu (u ovom slučaju) većem od deset miliona dinara. Ovakvo višegodišnje činjenje osumnjičene, što čini krivično delo u produženom trajanju, govori o njenoj naročitoj drskosti, kao i odsustvu bilo kakvih olakšavajućih okolnosti. Za navedenu pravnu kvalifikaciju zaprećena je kazna zatvora od dve do deset godina.

    Navodi se da je ona svojim činjenjem u periodu od oktobra 2015. do jula 2019. godine oštetila i budžet Republike Srbije za porez u visini od oko četiri miliona dinara.

    „Pančevac“ navodi i da postoji osnovana sumnja da je njen suprug V. K. znao za zloupotrebu položaja svoje supruge i da ju je podstrekivao u tome, čemu u prilog govori to da su stranke „Pančevca” čije su čitulje, pomeni i oglasi izlazili u novinama novac za to nosili u njihovu porodičnu kuću u Jabuci, koji je i on lično preuzimao. 

    S. K. je odgovorila na poziv naše redakcije, ali u interesu istrage nije želela da komentariše navode optužnice. Na pitanje da li je kriva odgovorila je – „naravno da nisam“.

     

     

     

          

    Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave kriminalističke policije, u saradnji s Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beograd

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: U martu otkriveno 265 alkoholisanih vozača

    U martu se na području PU Pančevo dogodilo 56 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 28 nezgoda je sa povređenim i nastradalim licima. Dve osobe su poginule, četiri su […]