MUP Srbije novac Foto: MUP Srbije
Hronika

MUP: Zajednička akcija srpske i nemačke policije sprovedena i u Pančevu

Izvor: 
MUP Srbije Uto, 13/09/2016 - 13:35

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je u zajedničkoj akciji srpske i nemačke policije, kojom je zadat veliki udarac organizovanim narkokartelima, uhapšeno 30 osoba, kao i da su u akciji srpske policije uhapšene 123 osobe u više gradova zbog sumnje da su počinili krivična dela iz oblasti opšteg i organizovanog kriminala.  

U akciji, koja je, kako je naveo, sprovedena u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Boru, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Jagodni, Zaječaru, Pirotu, Leskovcu i Vranju, uhapšeni se terete za pokušaj ubistva, proizvodnju i krijumčarenje narkotika, trgovinu ljudima, krijumčarenje ljudi, silovanja, ugrožavanja sigurnosti, teške krađe, neovlašćenog držanja oružja... 

Zajedničkim radom i uz dobru saradnju Srbije i Nemačke, tokom 13 meseci duge istrage, u okviru jednog zajedničkog istražnog tima, uhapšeno je 30 osoba osumnjičenih da su se bavili organizacijom i prometom narkotika. Za tri osobe se još traga, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u palati „Srbija“. 

Ministar je precizirao da je tokom akcije zaplenjeno 303 kilograma kokaina, 96 kilograma  kanabisa, 106 kilograma hašiša, kao i sedam laboratorija za proizvodnju marihuane u kojima je otkriveno više od 36.000 stabljika. 

 

MUP Srbije droga
pu2.jpg

Vrednost zaplenjenih narkotika, kako je naveo, na uličnom tržištu procenjuje se na više od dvadeset miliona evra, a tokom akcije zaplenjena je i veća količina novca i oružja.

Vođa ove organizovane kriminalne grupe J.J. (83) iz Beograda, koji je i vođa navijača jednog od fudbalskih klubova u Beogradu, uhapšen je danas zajedno sa još tri osobe M.P. (1992), D.S. (1984) i J.V. (1976), rekao je Stefanović i dodao da su uhapšena i dva kurira te kriminalne grupe koja su nosili dva kilograma kokaina, pet kilograma ekstazija i četiri kilograma amfetamina.

Ukazavši na to da je ova akcija odličan primer borbe protiv prekograničnog organizovanog kriminala i saradnje unutar Evrope, ministar je istakao da će Republika Srbija nastaviti intenzivnu saradnju sa Nemačkom u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

Govoreći o današnjoj akciji koja je sprovedena u više gradova na teritoriji Srbije, u cilju hapšenja osumnjičenih za krivična dela iz oblasti opšteg i organizovanog kriminala, Stefanović je precizirao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili 123 osobe, dok je potraga raspisana za još osam osoba. 

Ministar policije je precizirao da je tokom akcije zaplenjeno 176 kilograma marihuane, 450 stabljika kanabisa i više stotina tableta, tri pištolja, automatska puška, više komada municije i veća suma novca. 

 

MUP Srbije droga
pu3.jpg

 

Stefanović je izdvojio hapšenje 11 osoba osumnjičenih da su tokom 2015. i 2016. godine iz rudarskog basena „Kolubara“, ukrali 89.120 litara evro dizela, čime su naneli štetu tom preduzeću od više od 11,5 miliona dinara. 

Ukazavši na to da je u ovom slučaju za dve osobe raspisana potraga, Stefanović je naveo da su svi uhapšeni, sem jednog, zaposleni u Rudarskom basenu „Kolubara“.

Ministar je dodao da je policija u Šapcu uhapsila G.S. (1992), osumnjičenog da je počinio krivično delo silovanja nad četrnaestogodišnjim detetom, kao i  D.  G.(1995) iz Bogatića koji se sumnjiči da je maloletnu šesnaestogodišnjakinju zaključao u svojoj kući i seksualno i radno eksploatisao.

Postoje osnovi sumnje da je  D. G., uz primenu sile i pretnji, maloletnicu podvodio po lokalnim kafanama i naplaćivao seksualne usluge, kazao je Stefanović i dodao da je u  istoj akciji uhapšen i V. N. iz Bogatića koji je istu maloletnicu silovao na lokalnom groblju.

Policija je u Beogradu, kako je naveo Stefanović, uhapsila Z. Ž., osumnjičenog da je učestvovao u obračunu najavičkih grupa u Železniku oko prevlasti na tržištu narkotika.

Osumnjičeni se tereti da je tokom aprila ove godine pucao i ranio oštećenog U. V., kao i da je tokom juna ove godine napao S. M. i naneo mu ubodnu ranu nožem, rekao je Stefanović. 

Ministar policije je izdvojio i hapšenje B. S. i N. Z. iz Kragujevca osumnjičene da su pripremali likvidaciju dvojice braće iz Kragujevca, čime je sprečeno izvršenje ovog krivičnog dela. 

Sektor unutrašnje kontrole, kako je rekao, priveo je devet policijskih službenika osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja u budžet Republike Srbije uplaćivali manja novčana sredstva od predviđenih za registraciju putničkih i teretnih vozila. 

Na ovaj način naneli su štetu građanima Republike Srbije u iznosu od preko 1,7 miliona dinara, precizirao je ministar policije.

Stefanović je ukazao da je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapšeno 15 članova organizovane kriminalne grupe, osumnjičene da su prevarama u osiguranju pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od 15 miliona dinara. 

Ministar je objasnio da je kriminalna grupa uz pomoć falsifikovane poslovne dokumentacije registrovala nepostojeća ili havarisana vozila, montirala registarske tablice i nalepnice i tako pripremljena vozila kasko osiguravala. 

 

MUP Srbije droga
Fotografije: MUP Srbije
pu4.jpg

 

Potom su, kako je naveo, ta vozila lažno prijavljivali kao ukradena i tražili odštetu od osiguravajućih društava.

Stefanović je dodao da su u nastavku akcije „Armagedon“ uhapšene četiri osobe osumnjičene da su zloupotrebljavali i iskorišćavali maloletna lica na internetu. 

Policija će nastaviti još jaču i intenzivniju borbu protiv kriminala. Niko više ne zna kada će se akcije odigrati i niko ne može da kaže da je zna da će se akcije sprovedene u prethodna četiri dana dogoditi brzo jedna za drugom, kao što niko ne zna ni kada će biti naredna akcija. To će znati samo policija i tužilaštvo, istakao je Stefanović. 

Ministar je naglasio da je borba protiv korupcije i kriminala prioritet Republike Srbije – „Policija će svoj deo obaviti časno i pošteno i pokazati da kriminal neće biti tolerisan u Srbiji“.
MarketingNajnovije vesti