Foto: Vladimir Đoković
Hronika

PANČEVO: Na Stratištu obeležna godišnjica nacističke”Kristalne noći”

Pančevo, Čet, 09/11/2017 - 14:10
Vladimir Đoković

Polaganjem venaca kod spomenika Brazde u spomen kompleksu Stratište kod Pančeva komemorativno je obeležena godišnjica Kristalne noći događaja iz 1938. godine kada su se nacisti masovno i surovo obračunavali sa Jevrejima u Nemačkoj i Austriji.

Pored predsednika Skupštine grada Pančeva Tigrana Kiša i predsednika saveta MZ Jabuka Slobodana Ilića vence su položili i predstavnici Jevrejske opštine Pančevo i pančevačkog Udruženja antifašista.

Na događaje od pre 79 godina kada su se nacisti tokom Kristalne noći masovno obračunavali sa Jevrejima, uništavajući njih i njihova prava kao i njihovu imovinu govorio je David Montijas predsednik Jevrejske opštine Pančevo. U ime udruženja antifašista o fašizmu koji je poražen u drugom svetskom ratu ali i pojavama fašizma u sadašnjosti govorio je Miladin Stanimirović.

Sa skupa je upućena zajednička poruka nepočinstva fašista i nacista ne smeju se zaboraviti kao i da se treba aktivno suprotstaviti svakoj pojavi fašizma i revizije istorije. Takođe je poručeno da se i mladi moraju sistematski upoznavati sa tekovinama borbe protiv fašizma pre svega preko sećanja na žrtve.

Stratište je spomen kompleks izgrađen na mestu gde je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od 10.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.
MarketingNajnovije vesti