Justicia Foto: pixabay
Hronika

Počelo suđenje po tužbi Nenada Živkovića protiv RTV Pančevo

Izvor: 
Cenzolovka Pet, 22/05/2020 - 19:20Suđenje po drugoj tužbi Nenada Živkovića protiv Radio-televizije Pančevo i glavne i odgovorne urednice Jasmine Petković počelo je danas u Višem sudu u Beogradu izjašnjavanjem učesnika u postupku o tužbenom zahtevu.

Saša Levnajić, pravni punomoćnik RTV Pančevo, rekao je da tuženi osporavaju tužbu i pozvao se na nedostatak takozvane pasivne legitimacije Jasmine Petković, jer ona nije bila glavna i odgovorna urednica medija kada su sporni prilozi (u maju i junu prošle godine) emitovani.

Advokat tužioca Veljko Milić tvrdi da je taj prigovor neosnovan, te da je Jasmina Petković u vreme podnošenja tužbe, u novembru 2019. godine, bila glavna i odgovorna urednica Radio-televizije Pančevo.

Saša Levnajić je predložio da se među dokaze uvrste objave u vezi sa spornim prilozima RTV Pančevo na Fejsbuk profilu Nenada Živkovića.

Prema tužbi, u koju je Cenzolovka imala uvid, u pomenutim medijskim sadržajima iznete su neistine i uvredljivi vrednosni sudovi koji su povredili ugled i čast tužioca. U tužbi se tvrdi i da je povređeno više tačaka Kodeksa novinara Srbije – istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.

Tužilac traži da RTV Pančevo i Jasmina Petković na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, te zbog povrede ugleda i časti, isplate Živkoviću 300.000 dinara i da se toj televiziji zabrani objavljivanje sličnih informacija, pod pretnjom nove kazne od 250.000 dinara. Takođe, od Jasmine Petković tužilac traži da pravosnažnu presudu objavi na Radio-televiziji Pančevo.

Naredno ročište je sudija Marina Brkić zakazala za 5. oktobar, kada će biti saslušani Živković i Jasmina Petković. Ona je predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Cenzolovke.

 
MarketingNajnovije vesti