Književno podne

Druženje sa Zoranom T. Popovićem

Pančevo, Pet, 29/01/2016 - 20:32
Jelena Katana
Od zabave napravite karijeru

Prvo u redu književnih druženja sa Zoranom T. Popovićem, održano je u petak, 29. januara, u Gimnaziji „Uroš Predić” Pančevo. 

Raznoliki sadržaj aforizama pančevačkog autora Zorana T. Popovića, od ljubavnog do političkog, zainteresovao je i nasmejao radoznale srednjoškolce. Pisac je iz svoje zbirke aforizama za decu „Kad porastem biću veliki” (1997) izdvojio: „Da se mama i tata nisu rodili, ja bih bio dete bez roditelja”, „Moj Džeki ne voli da se kupa; nije on morski pas”, „Tata me je vodio na utakmicu da jedemo kikiriki i semenke”, „Deda je imao sve zube, dok mu ja nisam izgubio protezu”...

Pored šaljivih i dečjih izreka, autor je pročitao i ozbiljnije misli, koje zaokupljaju i mlade i stare: „Nemci su svetski prvaci u fudbalu, oni su posle nas najbolji”, „Oženiću se ponovo, da vidim u čemu je to moja prva žena pogrešila”, „Redovno obavljam svoje bračne dužnosti, a niko za to ni hvala da mi kaže”, „Žena nikako ne sme da sazna da je varam, za mene je brak svetinja”, „Kod nas ne postoji organizovani kriminal, svako mora sam da se snalazi”, „Ja sam njega kamenom, a on mene nije hlebom, vidite kako su se ljudi iskvarili”... Ovi aforizmi su iz piščeve nedavno objavljene i nagrađene zbirke "Daće Bog, ako Bog da” (2015). 

Zoran T. Popović je višestruko nagrađivani aforističar, iza čijeg se tridesetogodišnjeg stvaralštva nalazi deset objavljenih knjiga. Osnivač je kačarevačkog Festivala humora i satire „Žaoka”. 

- Ove godine počinjemo sa podržavanjem različitih festivala, kao i otvaranjem vrata za različite sekcije. Zapravo, u potrazi smo za talentima, koji se mogu na najšaljiviji način izraziti kroz određeni tekst. Stoga vas pozivamo da učestvujete na konkursu, koji ćemo raspisati, kako biste upravo sa vašim aforizmom možda i pobedili na festivalu. To su festivali, koji zavređuju ozbiljnu paznju, a od zabave možete da napravite karijeru. Pozivamo vas da se kreativno izrazite i našalite - rekla je Maja Georgievska, stručna saradnica Doma omladine Pančevo. 

Književne susrete organizuje Dom omladine u saradnji sa srednjim školama i naseljenim mestima, s glavnim ciljem negovanja i popularizacije aforizama, kao i predstavljanjem konkursa za predstojeći, šesti po redu, Festival „Žaoka”. 

Naredne književne večeri zakazane su za 02. februar, u dvorani „Apolo”, zatim 08. februar, Dom kulture Dolovo, 22. februar, Dom kulture „Kočo Racin” Jabuka, i 29. februar Dom kulture Banatski Brestovac. 

Jelena Katana
MarketingNajnovije vesti