• Festival slobode prvi put u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na konferenciji za štampu koja je održana juče, 17.8. u dvorani ‘’Apolo’’ povodom FreeDOM Art Festivala, predstavljen je bogat program.O organizaciji, muzičkom programu i saradnji sa domaćim i inostranim partnerima govorili Nemanja Blagojević, Slobodan Dodić i Jovan Samoilov.

    Prema rečima Nemanje Blagojevića, organizatora manifestacije, ovaj festival ima za cilj promovisanje sloboda u najširem smislu, gde se između ostalog nalaze ljudska prava, sloboda izražavanja, umetničke slobode, solidarnost i sloboda javne i vizuelne forme.

    Festival počinje 23.8 i trajaće osam dana, za to vreme će biti održano dvanaest koncerata, četiri tribine, četiri žurke, dve radionice, naslikaće se osam murala, biće održano stand up veće i dva sportska dana.

    Povodom ove manifestacije, na sajtu Doma omladine može se naći kompletan program kako bi zainteresovani posetioci mogli da se adekvatno informišu o sadržajima koji ih zanimaju. Otvoren je Facebook, Instagram i Youtube kanal pod nazivom FreeDOM Art Festival koji će se baviti svime što je vezano za događaje i aktivnosti za vreme trajanja festivala. Zahvaljujući Urošu Krčadincu za ovu prilku napravljena je i interaktivna mapa, gde će moći da se vide sve lokacije u 3D formi i ono što će se na njima održavati.

    Centralni muzički događaji predviđeni su za 28. i 29. avgusta. Kako navodi Slobodan Dodić, bilo je veoma teško dovesti zanimljive i aktuelne muzičare koji će odgovoriti na zadatu temu, s obzirom da je ovo prvi festival a da oni nisu do sada već gostovali u Pančevu.

    – Ovog puta smo to uspeli. Maltene svi izvođači, uključujući i hedlajnere su prvi put u našem gradu i prvi put u Domu omladine. Tako da ja cenim, a moje kolege se verovatno slažu, da će program biti više nego zanimljiv bar što se tiče tog muzičkog segmenta. Mi smo ga podelili u dve grupe. Događaje na mejn stejdžu u letnjoj bašti Doma omladine, i after parti koji će se desiti ovde u Apolu, rekao je Dodić.

    U petak, 28.8. publika će po prvo put čuti Hogi iz Berlina, Ničim izazvan, bend iz Vrbasa i Beograda, Stereo Bananu iz Niša i Mostarskog Zostera, koji će nastupati u bašti Doma omladine. U subotu, 29. 8. će svirati bend Bas i stega, zatim sarajevski indie sastav Bili andol, poznati bend iz Bečeja Eva Braun i bend Trese,Lupa.Udara na čelu sa Kojom iz grupe Disciplina kičme, koji će izvoditi pesme iz filma ‘’Kako je propao rock’n’roll’’ i druge poznate pesme.  Berlinski Telekolegen nastupaće u subotu na after partiju u Apolu. Za obe večeri karte su u pretprodaji po 200 dinara, a na veče koncerta cena će biti 400 dinara. Karte za afterparti su 100 dinara.

    Pokrovitelji FreeDOM Art Festivala su grad Pančevo i NIS, ali je značajan partner i Roterbaum iz Berlina sa kojom Pančevo sarađuje više od deset godina na omladinskim projektima.

    Jovan Samoilov iz Doma omladine, otkrio je da će za vreme trajanja festivala ići još jedan projekat paralelno. U pitanju je program Erasmus koji je finansiran od strane Evropske Unije, gde će se grupe mladih iz Izraela, Portugala, Italije i Nemačke muzicirati i zajedno vežbati, pa će na kraju festivala prikazati svoja dostignuća. Ova program se kasnije seli i druge zemlje učesnice projekta.  U vreme festivala u Pančevo će preko udruženja Roterbaum stići i dvadesetak Berlinaca koji će se baviti street artom. Zanimljivo je da će regionalni volonterski centar organizovati kamp za mlade iz Srbije u Pančevu.

    Vodeći se glavnim lajtmotivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog sa publikom i interaktivni pristup.

    FreeDom Art festival počeće u nedelju, 23. avgusta u 19 časova, simboličkim okupljanjem na Trgu slobode u Pančevu i koncertnim nastupom mešovitog kamernog hora „Smilje” koji čine pripadnici dnevnih centara i klubova Gerontološkog centra Beograd. 

    Program festivala možete pogledati na našem sajtu ili na sajtu Doma omladine.

    Na konferenciji za štampu koja je održana juče, 17.8. u dvorani ‘’Apolo’’ povodom FreeDOM Art Festivala, predstavljen je bogat program.O organizaciji, muzičkom programu i saradnji sa domaćim i inostranim partnerima govorili Nemanja Blagojević, Slobodan Dodić i Jovan Samoilov.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura