Kultura

Nagrada za najbolju autorsku izložbu Sonji Jankov

Izvor: 
RTV Uto, 18/01/2022 - 14:15


Sonja Jankov, teoretičarka umetnosti iz Novog Sada prošlu godinu zavšila je uspešno

Odbranila je doktorat na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a njenu autorsku izložbu u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu Društvo istoričara umetnosti Srbije proglasilo je najboljom.

"Saradnja sa Galerijom SU Pančevo traje 4 godine a ja sam na inicijativu beogradskom umetnika Branislava Nikolića  sa njim provela tu jednu godinu kao kustos i selektor na izložbi.

Izložba se bavi (de) kontrukcijom prostora iz jednog drugačijeg ugla, teoretičara umetnosti a ne samo iz likovonog ugla.

"U pitanju je manifestacija koja traje dugo i zove se "Umetnost, arhitektura i dizajn" a ja sam gledala da prikažem arhitekturu iz perspektive primarno umetnika pa je tu došlo nekako do preklapanja arhitekture i umetnosti, na jedan interdisciplinarni način.

Osim Irene Muhar, koja je dizajnerka, tu su bili Snežana Zlatković koja je arhitektica ostali su umetnici, Zoran Dimovski, Snežana Mijailović, Slobodan Stošić, Milica Denković i Ivan Perak koji kroz drugačije medije pristupaju radu: crteže, video radove, nove medije, fotografije, instalacije da ispitam kako ljudi kroz razne medije promišljaju arhitekturu kroz umetnost" rekla je Jankov.

Prostor rekla je, nije samo ono što nas okružuje već i razni prostori kojih se sećamo.
MarketingNajnovije vesti