• Najslađa manifestacija se bliži, u subotu svi na štrudle

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 30. avgust – Kao i svake prve subote u septembru, Dolovo na jedan dan postaje pravi raj za ljubitelje omiljenog kolača Banaćana. Ove godine, 3. septembra, od 10h u centru Dolova biraće se najukusnija i najlepša štrudla, a takođe će se i uživati u zvucima tradicionalne muzike i ostalim domaćim đakonijama. 

    Manifestacija za posetioce počinje od 10h, kada će biti i zvanično otvaranje, nakon čega će uslediti kulturno-umetnički program. 

    Kao i prethodne godine biraće se najbolja gostinska i najbolja dolovačka štrudla, a čast da o tome odlučuju imaće mr Violeta Mickovski- Stefanović, savetodavac za prehrambenu tehnologiju Instituta „Tamiš“ Pančevo; primarius doktor Dubravka Nikolovski, specijalista higijene i šef odseka za promociju zdravlja i zdravstvenog vaspitanja Zavoda za Javno zdravlje Pančevo; Nada Jarkovački, menadžer i vlasnik „Foody” restorana i predsednik žirija Slobodan Čavić, diplomirani ekonomista-menadžer za hotelijerstvo i profesor poslastičarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi Beograd. Poseban žiri biraće i najlepši štand. 

    Učešće na ovogodišnjoj Štrudlijadi najavilo je 22 udruženja: Udruženje žena „Zlatne ruke” iz Kladurova; Udruženje građana „Panonke” iz Pančeva; Udruženje „Bonaz Šandor” iz Ivanova; Udruženje građana „Etno kutak 2015 Kačarevo” iz Kačareva; Udruženje žena „Ilandžanke”, Ilandža; Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Đetvan” iz Pančeva; Sekcija ručnih radova „Arvačka” iz Budisave; Aktiv žena Prve Mesne zajednice Kovin; Udruženje žena „Glogonjke” iz Glogonja; Udruženje žena „Sose” iz Banatskog Brestovca; Violeta Fijat iz Ečke; Udruženje žena „Vredne ruke Banata” iz Vladimirovca; Udruženje za pomoć Mentalno nedovoljno razvijenim osobama Pančevo; Udruženje obolelih od multiple skleroze, Pančevo; Makedonsko udruženje „Ilinden” iz Jabuke; Aktiv žena „Duga” iz Bavaništa; Aktiv žena „Neolit” iz Starčeva; Udruženje žena „Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela; Udruženje žena „Omoljčanke” iz Omoljice; Udruženje Žena „Pančevke”, iz Pančeva; Udruženje gradjana „Unikat”, iz  Banatskog Karlovca i Udruženje građana „Volem Banat”, iz Pančeva, kao i Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ Dolovo; Slikarska sekcija Doma kulture „25.Maj“ Dolovo; medar Joca Katalina iz Dolova i vinar Lazar Pejčić iz Dolova.

    U saradnji sa Udruženjem žena „Dolovke”, Dom kulture Dolovo organizovao je i dve radionice – literarnu i likovnu na temu Štrudlijade koje su bile namenjene deci, a najbolji radovi će biti nagrađeni na samoj manifestaciji. 

    Udruženje žena „Dolovke” se više od 20 godina bavi uključivanjem žena u misiju očuvanja tradicije starih zanata, rukotvorina, kao i popularizaciji izradi kolača po starim recepturama, u ovom slučaju poznatom banatskom kolaču. Udruženje žena „Dolovke”, posetilo je veći broj sajmova, festivala i manifestacija i u tim prilikama osvojile mnogobrojna priznanja, pehare i sertifikate. Dolovačka Štrudlijada je zaštitni znak Udruženja, koja se održava svake prve subote u septembru već 17 godina, a koja je brendirana žigom, dobijenim od strane Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

    Veliki broj učesnika i posetilaca, dobra organizacija i prijatna atmosfera, rezultiralo je tome da je Dolovačka štrudlijada vodeća manifestacija u Opštini Pančevo i Južnom Banatu. Štrudlijada je uvršćena u Top 10 festivala hrane u Republici Srbiji, a nominovana je u 3 tradicionalne manifestacije u Republici od strane Privredne komore Srbije.

    Manifestaciju su podržali Grad Pančevo, Regionalna privredna komora Pančeva, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Novi Sad, Vetroelektrane Balkana Beograd i Turistička organizacija Pančeva. 

    PANČEVO, 30. avgust – Kao i svake prve subote u septembru, Dolovo na jedan dan postaje pravi raj za ljubitelje omiljenog kolača Banaćana. Ove godine, 3. septembra, od 10h u centru Dolova biraće se najukusnija i najlepša štrudla, a takođe će se i uživati u zvucima tradicionalne muzike i ostalim domaćim đakonijama. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]