• NIN: 17 romana u užem izboru za nagradu ŽURIĆ: Nagrada u raljama rijalitija – žrtva će biti kultura

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    NIN-ov žiri u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Кukić i Teofil Pančić (predsednik žirija), objavio je da se u užem izboru za NIN-ovu nagradu nalazi 17 romana.

    Tu su Lagunina izdanja: Sloboda govora – Vladana Matijevića, Kontraendorfin – Svetislava Basare, Ljudi bez grobova – Enesa Halilovića, Polazeći od kraja sveta – Jovice Aćina

    Kao i Deretina izdanja: Purpurna dekada – Vladimira Kopicla, Prekrasne ruševine – Sava Stijepovića, Fraktura – Nenada Teofilovića,

    Izdanja Geopoetike, Hostel Kalifornija – Zvonka Gazivode i Jugosloveni – Borisa Miljkovića, i izdanja Kontrast izdavaštva, Ništa nije ničije – Bojana Savića Ostojića i Pod oba sunca – Ognjena Spahića.

    U konkurenciji su i romani Darka Cvijetića – ŠTO NA PODU SPAVAŠ u izdanju Кnjiževne radionice Rašić, Uroša Dimitrijevića, SIROTI MALI RATOVI – izdavač Presing, Filipa Grujića, PODSTANAR – izdao LOM, Srđana Srdića, LJUBAVNA PESMA – izdala Partizanska knjiga, Lazara Pašćanovića, SPAM – u izdanju Imprimatura i pisca Radovana Beli Markovića, STOJNA VETRENJAČA: četiri kanata u izdanju Srpske književne zadruge.

    – Proteravši književnu kritiku sa svojih, nekada uglednih stranica, NIN je našu najprestižniju književnu nagradu gurnuo u ralje rijalitija. Prošlogodišnje bojkotaško finale dodele nagrade učinilo je da ovogodišnja „trka“ bude još zanimljivija za publiku, pa nas do 25.1, kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik deset hiljada evra, sigurno očekuje još mnogo uzbuđenja i iznenađenja, prokomentarisao je danas poznati književnik Vule Žurić izbor za NIN roman godine.

    – U suštini, Ninova nagrada je i nastala mnogo više iz političkih nego umetničkih pobuda, pa je red da u politici i nestane. To će se desiti čim ovaj, ili neki od narednih žirija odluči da zlatnu medalju za spisateljsku političku korektnost dodeli nekome od pisaca iz Regiona, i to za jugoslovenski, antifašistički roman napisan ne na srpskom, nego na „zajedničkom“ jeziku. Čim se to desi, dobićemo pandan toj nagradi, Pravu, ili Izvornu Ninovu nagradu, koju će onda biti dodeljivana članovima reprezentacije bojkotaša, ocenio je Žurić.

    – Ninova nagrada će, dakle, iščeznuti kao kolateralna žrtva kulturnog rata iz koga će većina njegovih učesnika izaći kao moralni i materijalni pobednici. Jedina istinska žrtva tog rijaliti pičvajza bila je, jeste i biće kultura. Ali, koga je još briga za kulturu?! Kultura je dosadna, zaključio je on.

    Kako je najavljeno NIN će u broju od 14. januara objaviti „kratke prikaze odabranih dela, a već u narednom razgovore sa finalistima“.

    U ponedeljak, 25. januara, saznaćemo ko je 67. dobitnik najvažnijeg domaćeg književnog priznanja, saopšteno je iz NIN-a i navedeno da su pokrovitelji  nagrade Sberbank, jedna domaća, kao i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne.

     

    NIN-ov žiri u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Кukić i Teofil Pančić (predsednik žirija), objavio je da se u užem izboru za NIN-ovu nagradu nalazi 17 romana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]