Kultura

Otvaranje izložbe "Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo, od praistorije do danas".

Izvor: 
013info Pon, 11/09/2023 - 05:26U utorak, 12. septembra u 19 časova, u Narodnom muzeju Pančevo, biće svečano otvaranje izložbe  "Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo, od praistorije do danas".

Arheološka i istorijska zbirka Narodnog muzeja Pančevo čuvaju nevelike, ali može se reći veoma značajne zbirke naoružanja, koje potiče iz perioda eneolita, sve do XX veka. Fokus ove izložbe je na primercima hladnog oružja koje je sve do pojave baruta dominiralo u istoriji čovečanstva, a koje je uz najranije vatreno oružje korišćeno uveliko sve do XIX, pa i tokom XX veka.

Pored primeraka praistorijskog oružja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba i antičkog perioda, biće prikazani i primerci srednjovekovnog naoružanja, zatim oružje iz perioda turskih ratova sve do naoružanja oficira Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, zaključno sa primercima iz I i II Svetskog rata. Neki od primeraka hladnog oružja iz naših zbirki biće i premijerno dostupni javnosti, a svakako izdvajamo savršeno očuvani primerak takozvanog  "Schiavonesca", poznatog i kao slovenski ili srpski mač. "Spada Schiavonesca" potiče iz druge polovine XIV veka, a nastao je na prostoru srednjovekovne Srbije kao odgovor na zakrivljene sablje Otomanskih ratnika.

Autori izložbe su viši kustosi arheolozi Jelena Đorđević i Vojislav Đorđević kao i viši kustos istoričar Srđan Božović.

O viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima na otvaranju čućemo od pravih pančevačkih vitezova u punoj opremi.

 
MarketingNajnovije vesti