• PANČEVO: Izložba fotografija „Igrališta” Aleksandra Zarića od 2. septembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izložba fotografija „Igrališta”  Aleksandra Zarića, biće predstavljena od 2. do 17. septembra u foajeu Kulturnog centra, a otvaranje je u četvrtak, u 19 sati.
     

    Projekat „Igrališta” otpočeo sam 2012. godine i narednih sedam godina sam ih kontinuirano fotografisao u Beogradu, Podgorici, Puli, Berlinu, Beču, Parizu, kao i u mnogim drugim gradovima. Prvobitna ideja bila je da ih snimam isključivo u Beogradu, zamišljena kao jedna od pet različitih celina fotografskog projekta „Okruženja”, ali vremenom su postala rad za sebe. „Igrališta” sam definisao kao samostalni projekat, jer sam spontano, snimajući ih na različitim mestima, počeo da uviđam njihov značaj, da ona na sličan način reprezentuju jedan generički prostor ili raskrsnicu gde se susreću razni interesi, urbanističke strategije i društvene utopije. Zanimljivo je da su igrališta od nastanka pa do danas usavršavala svoju funkciju ne bi li način igre bio kontrolisano polje sukoba i kako se ta koncepcija menjala u zemljama u razvoju i dovela do toga da igrališta postanu urbane pustoši i male gradske enklave. S druge strane, u „visoko legitimnom okruženju bogatih nacija” igrališta su odomaćena i integralni su deo životnog prostora, ali kao takva ona isto gube na važnosti. Bilo da su društveno zapostavljena ili su po automatizmu prihvaćena, a samim tim zanemarena, mesta za igru neminovno treba da postanu predmet kako teorijskih, tako i estetskih rasprava.

    Aleksandar Zarić

    Izložba fotografija „Igrališta”  Aleksandra Zarića, biće predstavljena od 2. do 17. septembra u foajeu Kulturnog centra, a otvaranje je u četvrtak, u 19 sati.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura