Kultura

PANČEVO: U petak otvaranje izložbe „Oglavlja žena: tradicionalnih kultura južnog Banata“

Izvor: 
013info Uto, 11/05/2021 - 11:28U nastavku Manifestacije Muzeji za 10, u petak, 14. maja u 18 časova, u Narodnom muzeju Pančevo biće svečano otvorena izložba „Oglavlja žena: tradicionalnih kultura južnog Banata“. 

Na izložbi je moguće videti veliki broj ženskih oglavlja koja su u banatskom multukulturalnom društvu, bila univerzalni deo nacionalnih kostima ovog podnevlja čime su određivala lokalni, regionalni i kulturni indentitet. Nošena na glavi ona su podrazumevala način češljanja, različite ukrase koji se stavljaju u kosu, umetke, podmetače za oblikovanje kose kao i gornja pokrivala za glavu – kapu ili parče tkanine.

U različitim vremenima, oglavlje je imalo različiti oblik i formu, pokazivalo je svaku promenu u životu žene, od najranijeg doba do starosti. Svako oglavlje govorilo je o etničkoj i regionalnoj pripadnosti, o starosti, bračnom stanju one koja je nosi, odnosno statusu porodice. Ona su, u svečanim prilikama, predstavljala i najizraženiji element koji je nosio svoja specifična značenja, prepoznatljiva samo članovima zajednice.

Svaki izloženi primerak oglavlja na postavci izložbe, sem nekadašnje upotrebne funkcije, delo je umetničke lepote i govori  i o estetskoj funkciji ovog, vrlo bitnog, dela nacionalnih kostima našeg podneblja. Izloženi su predmeti iz fundusa Narodnog muzeja Pančevo,  KUD Stanko Paunović NIS RNP kao i dva izuzetna predmeta iz zbirke Muzeja Bele Crkve. 

Autori izložbe su Svetlana Mesicki, kustos etnolog Narodnog muzeja Pančevo i Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD Stanko Paunović NIS RNP. 

Na otvaranju izložbe nastupiće ženski hor i dečiji tamburaški orkestar KUD Stanko Paunović NIS RNP, a posetioci će biti u prilici i da uživo pogledaju proces postavljanja oglavlja. Izložbu će otvoriti Vesna Dušković, muzejski savetnik Etnografskog muzeja.
MarketingNajnovije vesti