Kultura

Počeli su Majski dani knjige

Pančevo, Sre, 25/05/2016 - 09:46
Mirjana Marić


Manifestacija „Majski dani knjige”, počela je sinoć, 24. maja, u Gradskoj biblioteci Pančevo, promocijom monografije „Slovenci u Južnom Banatu” Josipa Vebera. Ova književna manifestacija održava se po četrnaesti put u organizaciji Gradske biblioteke, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Ovogodišnja manifestacija nosi naziv „Slovinjak Pank” 2016. i biće u znaku slovenačke književnosti. Ovu značajnu književnu manifestaciju otvorio je Marjan Cukrov, predstavnik Vlade Republike Slovenije, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je ove godine slovenačka književnost u fokusu. On je rekao da se oduvek znalo da na ovom području žive Slovenci i da je vidljivo koliko su aktivni i značajni za ovu sredinu.

„Istina je da slušamo već 30-40 godina da će knjige propasti. Danas sam bio u jednoj knjižari i učinilo mi se da nikada nije bilo više knjiga nego sada. Mislim da su knjige budućnost i drago mi je da je toliko vas došlo večeras ovde, ne samo da čujete o Slovencima u Južnom Banatu, već zbog knjiga generalno i same biblioteke”, rekao je Cukrov.

S obzirom na to da su i prvi „Majski dani knjige” bili posvećni slovenačkoj književnosti, o samoj ideji koja se tada rodila pričao je Većnik za kulturu i informisanje Nemanja Rotar, koji je rekao da je biblioteka pogotovo Sajmom knjiga koji je bio deo manifestacije, imala cilj da izađe napolje, jer su ljudi uvek imali osećaj da je ona jedno zatvoreno mesto, da se knjige samo drže na policama, da u njoj nema života, ni energije. „Pokušali smo da predstavimo da je biblioteka jedan dinamičnan organizam, da itekako može da poprimi drugačije forme nego one ustaljene uvrežene. Ove godine nedostaje nam samo Sajam knjiga na otvorenom, nedostaju nam izlagači, odnosno izdavači. Ta ulična prodaja koja je 2003. bila vrlo atraktivna danas više nema taj značaj”, rekao je Nemanja Rotar.

Direktor biblioteke, Dejan Bosnić, istakao je da su Majski dani knjige najveća gradska književna manifestacija međunarodnog karaktera.

"Svake godine imamo neku drugu temu, drugu knjževnost. Ove godine je to slovenačka, kao i pre 14 godina. Ova manifestacija je započeta sa prijateljima iz Slovenije i osnovna ideja nam je bila da se malo, osvrnemo unazad da vidimo šta se to događalo onda i da vidimo šta je što odlikuje književnu slovenačku književnu scenu danas. I njihovu, ali i našu. Ideja nam je takođe bila da, a to je sugerisano sloganom „Slovinjak pank”, da ukažemo na činjenicu i skrenemo pažnju da je sve ono zanimljivo avangardno vredno. Bilo da je reč o nekim novim tendencijama, idejama umetničkim formama i trasama, do nas je uvek dolazilo upravo posredstvom slovenačkog kulturnog prostora",  rekao je Bosnić. On je dodao da veze između ove dve zemlje postoje i da uprilog tome ide da naši renomirani izdavači vrlo ozbiljno prevode savremene slovenačke pisce.

Manifestacija je otvorena promocijom knjige Josipa Veber „Slovenci u Južnom Banatu" koja predstavlja rezultate istraživačkog rada, sa ciljem da se predstave slovenačke porodice koje žive na teritoriji Južnog Banata, kao i sama kultura i tradicija ove nacionalne manjine.

„Zahvalnost dugujem Nacionalnom savetu slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i kancelariji za dijasporu, koji su imali sluha da jednim delom ipak pomognu, najviše oko štampanja i da ova knjiga izađe na svetlost dana", rekao je autor.

Knjiga za sada ima dva izdanja, a do kraja godine biće objavljeno i treće dopunjeno izdanje, sa novim podacima i novim porodicama. U prvoj knjizi su obuhvaćene opštine Pančevo, Kovin, Vršac i Bela Crkva, tačnije podaci onih porodica koje su htele da daju svoje podatke.

„Rad na ovoj knjizi mi je značio puno, svaka porodica je unikat za sebe. Svaka porocica ima svoju sudbinu i svoj razlog zasto je došla ovde. Ne može da se kaže da ijedna porodica liči jedna na drugu. U nekim slučajevima je bila u pitanju ljubav, a za neke je bila potreba za boljim životom. Znamo da su slovenci dolazili da rade poslove oko drvenarije jer su dobri majstori, ali bilo je i trgovaca i onih koji su se bavili tehnikom. Neki su dolazili zbog železnice, medicine”, rekao je Veber.

On je istakao da će se potruditi da u narednim izdanjima obuhvati što više porodica i zapisom sačuva od zaborava njihove priče i njihove sudbine, kao i razloge zašto su došli i ostali ovde. 

Poseban doživljaj ovoj svečanoj večeri omogućio je hor Osnovne škole „Sveti Sava" koji vodi Vesna Petković, koji su izvodili slovenačke melodije, kao i porodice koje imaju slovenačko poreklo i nalaze se u knjizi Josipa Vebera. Oni su o svojim porodičnim pričama i životu u Pančevu govorili pred publikom u biblioteci.
MarketingNajnovije vesti