Book Box printscreen
Kultura

Pogledajte novu emisiju iz serijala „Book Box" Gradske biblioteke Pančevo (VIDEO)

Izvor: 
013info Sre, 26/05/2021 - 18:34


Najnovija emisija iz serijala Book Box Gradske biblioteke Pančevo bavi se knjigama Borislava Pekića „Besnilo“ i Albera Kamija „Kuga“ i nosi naziv „Književnost u karantinu“. Upriličena je povodom ovogodišnje manifestacije Majski dani knjige u Pančevu koja je posvećena utopiji i distopiji u savremenoj srpskoj književnosti.

 U Pekićevom romanu „Besnilo“, biološka katastrofa pogađa londonski aerodrom Hitrou u jeku letnje sezone. Usled mutacije virusa besnila u jednoj naučnoj laboratoriji, epidemija se širi enormnom brzinom. U jednom trenutku više se ne može raspoznati ko je stvarno zaražen virusom, a ko prividno.
U ovoj apokaliptičnoj viziji sveta, autor se bavi ljudskom vrstom i njenom pravom prirodom koja se suštinski ispoljava samo u slučajevima povišenog životnog intenziteta kada sve barijere pucaju i oklop društvenih uzusa i normi nestaje.

Roman „Kuga“  Albera Kamija je danas vrlo aktuelan jer živimo u svetu u kome je društvena paranoja dosegla ekstremne vrednosti usled sve učestalijih pretnji raznih smrtonosnih virusa, terorističkih napada, nuklearnih i prirodnih katastrofa.

 

 
MarketingNajnovije vesti