• Sevdah Damira Imamovića oduševio pančevačku publiku (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 24. septembar – Drugo veče 14. Ethno.COM festivala pred pančevačkom publikom nastupale su grupe Nit i Damir Imamović Sevdah Tahkt, a tradicionalno par numera izveo je i Tamburaški orkestar „Neven“ Muzičke škole „Jovan Bandur“. 

     

     

    Jedna od članica benda Nit, Ivana Munđa, rekla je da ovaj sastav postoji već šest i po godina i da se bavi obrađivanjem pesama sa različitih kontinenata i iz različitih kultura.

    – Pevamo na preko osamnaest jezika. Obrađujemo pesme sa Balkana, iz Rusije, Irske, Finske, Južne Amrike, arapskih zemalja, Kazahstana, Azerbejdžana. Sve ono što možemo da izimitiramo i pokrijemo našim instrumentima. To se i zove world music, rekla je Ivana. 

     

     

    Ovaj bend se takođe bavi i autorskim radom, kao i specifičnom obradom poznatih pop pesama. 

    Poslednji nastup ovogodišnjeg festivala bio je rezervisan za regionalnu zvezdu moderne sevdah muzike Damira Imamovića, koji je kao potomak Zaima Imamovića imao priliku da se sa ovom muzikom upozna i bavi još od najranijih dana. Međutim, muzika koju on danas svira sa svojim sastavom razlikuje se od klasičnog sevdaha.

    – Sevdah koji mi sviramo, već nekih 11 godina, jeste sevdah novije generacije, tako ga moram zvat’. Ova muzika je bazirana na tradicionalnoj sevdalinci koju znamo, uz neki život u novijem vremenu, sa malo drugačijim instrumentima, ali čak i stariji ljubitelji sevdaha kada izađu s koncerta obično kažu da je bliže tradicionalnom nego što su očekivali, rekao je Imamović.

    Nastup na Ethno.COM festivalu predstavlja i svojevrsnu promociju albuma „Dvojka“ koji je izašao ove godine. Ovaj sastav je potpisao saradnju sa prestižnim izdavačem u svetu world musica, kućom Glitterbeat Records i trenutno je na turneji na kojoj će održati koncerte u Bosni, Srbiji, Italiji i Švajcarskoj. 

     

     

    Umetnički direktor Ethno.COM festivala Filip Krumes istakao je da u Pančevu postoji publika koja prati world music. I da je kurs koji je zadržao Kulturni centar Pančeva da brani ovaj muzički pravac dobar, jer je nije obaveza ustanova kulture samo da podilazi publici.

    – Ethno.COM ima najdužu tradiciju od svih world music festivala u Srbiji. Imali smo prilike da predstavimo izvođače iz raznih zemalja, Zapadne Afrike, Indije… pa do izvođača sa ovih prostora. Ovaj festival se svrstava u jedan od najznačajnjih festivala u našoj zemlji, rekao je Filip. 

    Kulturni centar Pančeva pored Ethno.COM festivala organizuje i Džez festival i Classic fest.

    Ekipa Kulturnog centra Pančeva, svi zaposleni su bili angažovani oko realizacije i ovog festivala, tako da je Ethno.COM protekao u savršenoj organizaciji, rekao je Filip Krumes. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    PANČEVO, 24. septembar – Drugo veče 14. Ethno.COM festivala pred pančevačkom publikom nastupale su grupe Nit i Damir Imamović Sevdah Tahkt, a tradicionalno par numera izveo je i Tamburaški orkestar „Neven“ Muzičke škole „Jovan Bandur“. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]